Covid napadá lidi oslabené civilizací, říká primář Jiří Votruba

Covid napadá lidi oslabené civilizací, říká primář Jiří Votruba Zdroj: Zbyněk Pecák

Každý den jsme bombardováni děsivými čísly…
Náš management nám naštěstí nijak nehází klacky pod nohy, nechává nás organizovat si práci, takže ano, zvládáme to.
Zdravotní sestra Jana Březinová, kterou ocenil prezident Miloš Zeman Medailí Za hrdinství
3
Fotogalerie

Život v covidu: Koronavirus napadá lidi oslabené civilizací, říká primář Jiří Votruba

Televizní zpravodajství zahlcují obrazy přeplněných nemocnic, hlavně v okresních a krajských městech. V době první vlny koronavirové infekce udělal časopis Reflex rozhovor s primářem První kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí na Karlově náměstí Jiřím Votrubou (51). Zajímalo nás, jak se situace změnila během druhé vlny.

Podle toho, jak straší zástupci státu, jsem tady, na vašem oddělení, čekala katastrofu, chodby plné provizorních lůžek, zhroucený personál. Zatím působí nemocnice prázdně a téměř mrtvě.

A to pochybuji, že zrovna naše nemocnice by byla výjimečná v tom, že k nám chodí hlavně lehké případy. Spíš si myslím, že je to uměle přiživovaný obraz. Tím nijak nezpochybňuji, že tato nemoc může mít těžký průběh s fatálním koncem. U nás momentálně leží sedmnáct pacientů v těžkém stavu. Ale mít těžký průběh a skončit smrtí dokáže mnoho dalších nemocí. I virových. Naopak bych dokonce řekl, že se covid v poslední době začíná chovat slušně.

Co to znamená? Podle nárůstu počtu nakažených bych řekla opak.

To znamená, že průběhy jsou většinou asymptomatické, tedy bezpříznakové, nebo jen minimálně symptomatické. Dost lidí ani neví, že covid má. A ti, co toto onemocnění prodělali, měli většinou pár dní teplotu, kašel, k tomu se potom může a nemusí připojit dušnost.

Mnozí ale varují, že mírné nebo žádné příznaky nemusí znamenat, že nemoc nezanechá ná­sledky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!