Ministr Prymula: „Díky rouškám na podzim neproběhne chřipková epidemie.“

Ministr Prymula: „Díky rouškám na podzim neproběhne chřipková epidemie.“ Zdroj: Jan Ignác Říha

Chceme z nemocnic dostat lidi, kteří jsou zde na sociální hospitalizaci. Dali bychom je do hotelů, jež si stát pronajme.
Český národ nechce slyšet dlouhodobé pravdy, protože žijeme ve světě, který má časově omezený horizont. Dva měsíce jsme schopni se něčemu přizpůsobit, ale o období roku dvou už nikdo slyšet nechce.
„Třetí vlna covidu ze mě prezidenta neudělá. Spíš mě zabije,“ říká Roman Prymula.
Roman Prymula - epidemiolog a ministr zdravotnctví
Roman Prymula - epidemiolog a ministr zdravotnictví
9
Fotogalerie

Ministr Prymula: Díky rouškám na podzim neproběhne chřipková epidemie

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (56) působí tvrdým, ale lidsky příjemným dojmem. V některých odpovědích sice kličkuje, ale zase nepropadá hysterii jako jeho vládní kolegové Babiš a Hamáček. Prymula je osobnostně rázný voják-vakcinolog, který všechno sází na objevení očkovací látky a její bleskovou aplikaci miliónům lidí, což řada jeho kolegů zpochybňuje. Základní dojem z jeho odpovědí je ten, že připomíná postavu z filmu Pelíšky. Přesněji policistu, jenž na besedě ve škole říká dětem, jak dostal v padesátých letech úkol za každou cenu zastavit muže s černou brašnou. Dotyčný nakonec omylem zastřelí pošťáka, ale rozkaz byl rozkaz. A Prymula dostal jasný rozkaz – zastavit virus všemi prostředky. Otázkou je, jestli tím pošťákem nebude česká ekonomika.

Pane ministře, co je pro vás kritériem nebezpečnosti covidové infekce? Každý pozitivně testovaný člověk, nebo lidé ležící na přístrojích?

Virus způsobující nemoc covid-19 je zákeřný v tom, že není tak smrtící jako jiné viry. Když má nějaká nákaza vysokou smrtnost, část lidí sice zabije, ale postupně se sama z populace eliminuje. Covid-19 je ve srovnání s tím onemocnění mírné, ale protože je hodně infekční, masívně se valí populací.

Co z toho vyplývá?

Z pohledu systému nás nejvíc zajímá počet osob na kyslíku a v ohrožení života. Ano, pro většinu je to nezávažné onemocnění, ale při obrovských počtech nakažených jede křivka nahoru. I kdybychom měli zdravotnický systém desetkrát větší, můžeme se v určitém okamžiku dostat do problémů kvůli nedostatku lůžek a přístrojů.

Takže vy se nejvíc bojíte zahlcení nemocnic?

Když se zahltí nemocnice, nebudeme moct poskytovat akutní péči jinou než na covid. Typická věc: člověk má autonehodu a potřebuje na dýchací přístroj, ale ventilátor není, protože na něm visí několik covidových pacientů. To je jedna nebezpečnost. Druhá spočívá v tom, že my úplně nevíme, jaké do budoucna má dopady, že někdo toto onemocnění prodělal. Jsou debaty o tom, jestli člověk nebude mít na plicích následky další život. Po chřipce je většinou nemá.

Praktici i specialisté z řad lékařů tvrdí, že existují tzv. rizikové skupiny, pro něž tahle nemoc může být problém. Řada z nich mi řekla: Kdyby nám Prymula dal podnět, jsme schopni během jednoho dne najít všechny rizikové osoby v kartotéce a doporučit jim úpravu jejich chování, aby předešly nákaze. Když to zjednoduším: proč nedat do lockdownu rizikové lidi, poskytnout jim péči a zázemí, ale neškrtit tolik zbytek společnosti, a hlavně ekonomiku?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!