Video placeholde
Fotografie z cesty Jardy Zaorala: Andorra
Fotografie z cesty Jardy Zaorala: Bělorusko
Fotografie z cesty Jardy Zaorala: Bosna
Fotografie z cesty Jardy Zaorala: Bulhrasko
Fotografie z cesty Jardy Zaorala: Černá Hora
33
Fotogalerie

I Vatikán má svůj vrchol, v Černé Hoře jsem potkal medvěda, říká Čech, který slezl všechny nejvyšší hory Evropy

Mezi lety 2018 a 2019 vylezl cestovatel a fotograf Jarda Zaoral všechny nejvyšší hory Evropy. Tak jako se všem světovým osmitisícovkám říká „koruna světa“, překřtil si Jarda svou výpravu na Korunu Evropy a stejný název nese i jeho kniha, ve které své putování zvěčnil. Vystoupat na nejvyšší vrcholy všech evropských států mu trvalo 361 dní, čímž stanovil v této disciplíně nový Guinessův rekord. Ve slavné knize ho ale přesto nenajdete. Jak je to možné? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.

„Bylo to zkrátka moc byrokracie. Udělal jsem chybu, že jsem si všechny náležitosti potřebné k dosažení rekordu nezjistil předem. Šlo mi jen o cestu a pokoření všech vrcholů. Až poté jsem zjistil, že bych na každém z nich musel mít s sebou fyzického svědka, a to nebylo vždy možné. Selfíčka z vrchu ani údaje GPS jim nestačily, tak jsem o zapsání rekordu přestal usilovat,“ říká celkem smířený Jarda Zaoral.

Pokud se s Jardou potkáte osobně, působí na vás jako pohodář, kterého nic nerozhází. Na své cestě ale zažil i pár mezních situací. V Černé Hoře spolu s přítelkyní potkali medvěda a trvalo pěkně dlouho, než obrovské zvíře zahnali. V Rumunsku se zase při zdolávání tamního nejvyššího vrcholu zranila jeho maminka, ve Skotsku zažil Jarda nepěknou autonehodu a v Lichtenštejnsku ho mohla každou chvíli zavalit lavina. Nic z toho ho ale neodradilo a svou cestu dovedl do zdárného konce.

„Pokud by se někdo chtěl vydat v mých stopách, doporučuji mu začít ve státech, jejichž nejvyšší hory jsou jen takové minikopečky, a postupně si přidávat. Třeba takový Vatikán má svůj vrchol v zahradách, tam si ale musíte koupit vstupenku. V horách nad 2 000 metrů už jsou potřeba zkušenosti a třeba výstup na nejvyšší horu Elbrus zas tak technicky náročný není, překazit vám to ale může počasí, takže je potřeba hodně plánovat a hodně doufat,“ říká ke své cestě Jarda Zaoral.

Pro podobné nadšence se jako ideální průvodce jeví Jardova kniha Koruna Evropy, ve které popisuje každý z výstupů. Na jeho webu pak najdete i mapy s přesným GPS záznamem každé cesty. Takovou perličkou pak je hodnocení místního piva, které cestovatel vypil na každém z vrcholů (a Česko to kupodivu nevyhrálo). Podívejte se na celý rozhovor s Jardou Zaoralem ve videu v úvodu článku a dejte nám vědět, co na jeho počin říkáte.