Video placeholde

Informace o ricinu asi pan prezident vyčetl v Neználkovi, policejní ochrana i nadále trvá, říká primátor Hřib

Kvůli výhružkám Ruska má pražský primátor Hřib přidělenou policejní ochranu už zhruba od Velikonoc. Nejen to jsme s ním ale řešili v podcastu Reflexu. Kromě výhrůžek od světové velmoci dojde i na Prahu zasaženou koronavirem či uzavřenou část Smetanova nábřeží. Řeč byla i o holešovickém nevěstinci, ze kterého chtěl Hřib udělat „lazaret“ v době nouzového stavu, nebo nočním starostovi, který v hlavním městě bez nájezdů opilých turistů pozbývá svůj smysl. Více už zjistíte ve videu výše.

Koronavirus zaťal do pražského rozpočtu pořádnou sekeru. Kvůli světové pandemii přijde hlavní město o 9–12 miliard korun, což tvoří zhruba 10 % ročního rozpočtu. „Měli bychom to zvládnout, půjčovat si určitě nechceme. Nyní bojujeme za to, aby vláda nečerpala peníze na kompenzaci pro OSVČ z prostředků určených pro obce a kraje. V případě Prahy by to totiž činilo 3 miliardy korun,“ říká primátor Zdeněk Hřib a upozorňuje, že jinde ve světě vlády ukrajovaly ze svých rozpočtů. Boj to byl ale nakonec marný, sněmovna přehlasovala senátní veto a obce i kraje o peníze skutečně přijdou.

Aby Praha nastalou krizi zvládla, bude muset omezit některé své výdaje a investice. To se ale prý nedotkne těch nejzásadnějších. „Určitě neomezíme práce na metru D, budování Trojské lávky, rekonstrukci Václavského náměstí či dostavbu vnitřního pražského okruhu,“ vyjmenovává Hřib projekty, kterým město krátit rozpočty určitě nebude.

Dále jsme se v rozhovoru věnovali částečně uzavřenému Smetanovu nábřeží, problematice přejmenovávání pražských ulic i kauze ruského agenta, kvůli kterému má Hřib už zhruba od Velikonoc přidělenou policejní ochranu. Při té příležitosti se Reflex rozhodl ochranku primátora otestovat a propašovat ricin až do jeho pracovny. Jak to dopadlo? Nejen to zjistíte ve videorozhovoru v úvodu článku.