HAU1 - hlavní sál pro Berlinale Talents

HAU1 - hlavní sál pro Berlinale Talents Zdroj: Berlinale-talents.de

Alex McDowell při prezentaci
Kilian Kleinschmidt
Alex McDowell a Bruno Setola na workshopu Beyond the Boundaries Worlds Yet Untold
3
Fotogalerie

Vzkaz z Berlinale do Prahy: Když nestojíte o uprchlíky, vezměte si zpět české emigranty. A začněte se množit!

Berlinale vždycky bylo festivalem angažovaným, o jeho letošním, šestašedesátém ročníku to však platí dvojnásob. Tématem číslo jedna jsou samozřejmě uprchlíci. Tedy alespoň formálně — v kině je „překvapivě“ nepotkáte, a to navzdory akcím typu „vezměte svého uprchlíka na film“.

Než přehlídka začala, obeslali organizátoři novináře sáhodlouhým seznamem aktivit pracujících s uprchlickým tématem. Imigranti, respektive všichni „kulturně a sociálně znevýhodnění“, mají kupříkladu nárok na zlevněné vstupné. Na ulicích pro ně vaří uznávaní šéfkuchaři. Imigraci řeší i filmy napříč všemi sekcemi. A různé iniciativy vyzývají hosty Berlinale nejen k finančním příspěvkům, ale i k účasti na diskusích a workshopech řešících ono nerudovské „kam s nimi“.

Jeden z panelů pořádaných v rámci přidruženého fóra Berlinale Talents rozebíral, jak nové technologie mohou přispět lidstvu a potažmo i třetímu světu, jenž se nyní přesunuje do Evropy. Zatímco poradkyně prezidenta Obamy Puneet Kaur Ahira pojala téma více méně akademicky (Když se všichni spojíme, učiníme svět lepším), renomovaný filmový architekt Alex McDowell (Minority Report, Fight Club) představil nabitému sálu zajímavý virtuální projekt, pracující s možnostmi vybudovat v rozvojových zemích soběstačné urbanistické jednotky.

Největší ohlas pak vzbudila prezentace Kiliana Kleinschmidta, jenž se podělil o zkušenost s řízením jednoho z největších uprchlických táborů, Za’atarí v Jordánsku.

„My jsme jim postavili stany, ale uprchlíci jsou lidi a lidi přirozeně nechtějí žít ve stanech. Chtějí mít domov, kde se dá svítit, sprchovat a žít. A já tomu rozumím. Klíčem k řešení uprchlické krize je přestat imigranty vnímat jako oběti, jimž musí stačit, že je nakrmíme hnusným jídlem. Musíme je brát jako osobnosti s potenciálem,“ prohlásil veterán všech myslitelných humanitárních misí a současný poradce rakouské vlády.

„Mimochodem zrovna vy v Česku nám to neulehčujete. Neberu vám právo uprchlíky nepřijímat, ale v takovém případě řekněte svým emigrantům ve světě, ať se vrátí domů. A taky pokud možno přestaňte brát antikoncepci,“ vzkázal přes Reflex do Prahy.