Dítě, které neexistuje. Obrázek vygenerovala AI Midjourney.

Dítě, které neexistuje. Obrázek vygenerovala AI Midjourney. Zdroj: Reflex / Midjourney

Názor samotného dítěte by měl být v řízení dle zákona slyšen minimálně od dovršení věku 12 let. Soudy mohou vyslechnout i mladší děti. V praxi se to ale příliš často neděje.
Podle advokátky Ivany Spoustové nemusí ani podání trestního oznámení na násilníka kvůli důkazní nouzi oběti pomoci. Doporučuje vše pečlivě mapovat.
Advokátka Lucie Hrdá vedle své praxe také v tematice domácího násilí školí soudce
Podle náměstka Karla Dvořáka (STAN) má posílit  multidisciplinární spolupráce na soudech. Pomoci má například nový post soudního sociálního pracovníka.
Hlas samotných dětí má do budoucna posílit také chystaný post dětského ombudsmana. Ten by měl mít oproti současnému víc pravomocí.
5
Fotogalerie

Oběti ve stínu systému: Násilí v rodinách roste, při sporech rodičů o děti ho ale soudy mnohdy včas neřeší

Probíhá za zavřenými dveřmi a oběti ho často ani nehlásí. Domácí násilí ale mnohdy vyjde na povrch v momentě, kdy mezi partnery začne boj o svěření dětí do péče. Kdy jde o reálné násilí a kdy o křivé obvinění se snahou zmanipulovat řízení? Obě varianty jsou závažné, praxe ale ukazuje, že státní orgány často nedokáží stav věcí efektivně prošetřit. Do redakce Reflexu se opakovaně dostávají příběhy matek, jež tvrdí, že jsou šikanovány soudem a Orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), který vše bagatelizuje a nadržuje otci. Ti ovšem také cítí křivdu systému. Kde stojí právo samotného dítěte a proč někdy nefunguje primární ochrana oběti?

Ponižování, křik, vynucování sexu, rozbíjení nábytku. To vše před dětmi. Tak popisuje paní Hana H. soužití s manželem, od něhož před třemi lety se dvěma malými dětmi odešla kvůli domácímu násilí. Od té doby se spolu soudí o svěření dětí do péče. Trestní oznámení na něj ale nepodala. Nikdy ji také přímo nebil. O psychickém týrání mluví od začátku, pro soud se jí ho ale dosud nepodařilo prokázat. „Začalo to snižováním sebevědomí, že jsem neschopná v úklidu, a později už jsem měla i zdravotní problémy a bála se o život, tak jsem odešla,“ popisuje matka dvou dětí. 

Jsme oběti

Otec dětí ji obvinil z jejich únosu, nařčení z násilí odmítá. Od té doby běží soudní pře o návratu matky do místa bydliště a finální svěření dětí do péče. „Myslela jsem, že se to odchodem zlepší, ale stupňovalo se to. Při předávání dětí mě bývalý partner a otec dětí dokonce fyzicky napadl, ony byly svědky. Soudu jsem předložila zprávy od odborníků z intervenčního centra a Bílého kruhu bezpečí, jejich vyjádření ale bagatelizoval. A OSPOD to nezajímá od počátku. Už na první schůzce mi pracovnice řekla, že ji nezajímá, v čem jsem žila. Že je jen potřeba, abychom se s otcem dohodli a aby děti bydlely blízko. Celé tři roky se tento orgán o děti nezajímal, neviděl je, což mohu doložit. Až teď, šest dní před vynesením rozsudku, si děti náhle předvolal,“ říká paní Hana.

Základní soudní dokumenty k případu má Reflex k dispozici. Bližší informace ale prakticky není možné ověřit. OSPOD se odvolává na mlčenlivost. Na dotaz, zda je možné, že by s dítětem v opatrovnickém řízení přes dva roky pracovník vůbec nemluvil, odpověděli, že nic takového nezjistili: „Z kontroly spisové dokumentace, jež vychází ze standardu kvality, nebylo Vámi uváděné zjištěno. Byla kontrolována ze strany vedoucího, tedy nejednalo se o veškerou spisovou dokumentaci. Zaměstnanci OSPOD postupují v souladu se zákonem,“ píše vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Brandýse nad Labem Jan Vaněk.

Všechna tvrzení v případu rozřeší na základě důkazů soud. K němu už si paní Hana sehnala i potřebný znalecký posudek a čeká i na vyřízení podaných stížností na státní orgány. Dosavadní průběh ale vnímá jako šikanu ze strany institucí. „Je to, jako když bijete hlavou o zeď a nikdo vás neslyší,“ říká. 

Obdobnou zkušenost popisuje i Jana B. z Brna. Ta se s bývalým partnerem o nastavení péče o syna soudí už pět let. Podle svých slov utekla z patologického vztahu, ve kterém ji partner a otec dítěte manipuloval, separoval od přátel a neustále držel pod kontrolou. Psychické týrání ale údajně ze strachu nehlásila. Teď má podezření i na násilí otce vůči synovi. Ten prý k otci nechce a má psychické problémy. „Odešla jsem, protože mě naprosto oddělil od okolí, přátel a snažil se mi zamezovat i v kontaktu s rodiči. Měla jsem z něj strach. Byl schopen se vrátit z práce domů, aby se přesvědčil, že jsem doma. OSPOD jsem vše napsala, zasílala zprávy i to, že mám podezření, že otec syna bije. Podat na něj trestní oznámení jsem se bála i proto, že i když o tom opakovaně mluvím na OSPOD, tak prostě potřebujete důkazy. A bývalý partner mě také pořád na dálku stalkuje. Ptá se na jména mých přátel, s kým se stýkám, ať už u synových lékařů, nebo třeba ve školce. Navíc mám pocit, že pro OSPOD jsem hysterická labilní matka, co otravuje. Bagatelizují synův zdravotní stav, neověřují si fakta. A když si pozvali syna, tak jsem sociální pracovnici požádala, jestli by mohla udělat zápis z té schůzky a synovi ho přečíst, aby ho odsouhlasil, a na to řekla, že si se synem jen malovali a žádný zápis není,“ popisuje. U soudu potom řekla, že jí syn řekl, že ho táta bije, „ale protože nebyl schopen odpovědět na do­plňující otázky, je to patrně manipulace ze strany matky“, popisuje Jana B. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!