Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)

Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)
Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)
Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)
Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)
Celostátní fórum Pirátské strany (13. ledna 2024)
45
Fotogalerie

Pirátský sjezd: Ženy vpřed, kondomy pro všechny a ještě jednou Ivan Bartoš

Předsedou Pirátů bude i dál Ivan Bartoš, v čele strany ho doplní unikátní sestava: čtveřice žen a žádný muž. V součtu Bartoš stranu povede 15 let, déle to zvládl z parlamentních stran jen předseda komunistů Vojtěch Filip. Bartošova pozice trochu oslabila, i tak to ale vypadá, že Piráti zůstanou ve vládě až do voleb.

Sjezd Pirátů je od základu trochu nepoliticky působící událost. Nekoná se v hotelu nebo kongresovém sále, ale tentokrát v brněnském hudebním klubu Sono. S výjimkou parlamentních politiků a jejich asistentů tu snad nikdo nemá oblek. K dispozici je dětský koutek s celodenním programem včetně zdravé svačiny. Předseda Bartoš běžně chodí i mezi novináře, sjezd působí celkově otevřeně. A kdo přišel do sálu už ráno, našel originální přivítání - na všech židlích pro delegáty v sálu byly položeny prezervativy v pirátském designu s nápisy “Pojďme to dělat správně!” a “Sdílej lásku”. Autorem vtipu je mládežnická organizace Pirátů - nebinárně pojmenované Mladé Pirátstvo.

Ono to dopadne

Stejnou větu, tedy “pojďme to dělat správně” říká Bartoš dle svých slov i ve vládě. V rozpravě před volbou předsedy se krátce vrátil k parlamentním volbám a vstupu Pirátů do vlády: “Visel tady damoklův meč nad Českou republikou, že tu bude vládnout Babiš s Okamurou,” řekl ministr pro místní rozvoj. “Já říkám i na vládě: dělejme to, jak je to správný, ono to nějak dopadne a on se nevrátí.” Zájmenem “on” myslel opět Andreje Babiše.

Jenže někteří Piráti nejsou spokojení s Fialovou vládou a rolí Pirátů v ní. “Vláda není řízená dobře,” řekl v proslovu europoslanec Mikuláš Peksa. Minochodem, řekl to krátce potom co k Pirátům vystoupil s úvodním projevem premiér Fiala. Řekl, že ODS a Piráti plují na jedné lodi a čeká je příjemnější část plavby. Reflexe nepopularity kabinetu od něj nezazněla, ze strany Pirátů však následně zněla hlasitě. To byl velký rozdíl proti nedávnému sjezdu TOP 09, která chyby současné koalice moc nepřipouštěla. Kromě Fialy, který přišel osobně, Piráty ve videu pozdravil třeba Vít Rakušan a lídr slovenské opozice Michal Šimečka.

Ohledně setrvání Pirátů ve vládě je asi jasno. Bartoš vyhrál a s ním i zastánci pirátského vládního angažmá. Šéf Pirátů se letos chystá představit nový stavební zákon i další posuny v digitalizaci, takže hlavní výsledky se teprve ukážou. Může se zdát, že při takové nepopularitě vlády se svezou dolů i Piráti. Reálně ale od voleb v průzkumech rostou. Testem budou volby do europarlamentu. Pokud v nich skončí kolem deseti procent, asi by neměli vystupováním z vlády zbytečně riskovat.

I když Bartoš opět zvítězil, oproti minulému sjezdu jeho pozice o něco oslabila. V roce 2022 získal ve druhém kole volby 662 hlasů, jeho soupeř Lukáš Wagenknecht jen 265. Tentokrát Bartoše volilo 556 členů a jeho soupeřku Gregorovou rovných 300. Bartošova převaha je sice jasná, lehký odklon to ale naznačuje. Možná se nám to tak ale jeví jen proto, že ve všech dalších parlamentních stranách byly poslední sjezdy volbou předsedy bez boje - obhajující šéfové stran neměli protikandidáty. Bartošova výhra je daná i povahou konkurence - Gregorová často neváhala i veřejně napadat spolustraníky a zkrátka nepůsobí moc diplomaticky. Reálnou konkurencí pro Bartoše by mohl být třeba Zdeněk Hřib nebo Olga Richterová. Ani jeden ale o řízení strany dlouhodobě nemá zájem a patří mezi Bartošovy příznivce.

Ženské vedení

Často se píše o tom, že u Pirátů soupeří dvě křídla. Bartoš tenhle vnitřní zápas moc netematizoval, Markéta Gregorová ano. “Kdo má dvě křídla, může létat. Chci použít obě naše křídla ke vzletu,” řekla ve svém kandidátském projevu, který zakončila pozdravem “čauky mňauky.”

Zajímavá byla část debaty, kdy oba kandidáti měli říct, čeho si váží na tom druhém. Bartoš na Gregorové vyzdvihl její politická témata - bezpečnost a boj s autoritářskými režimy. Gregorová o Bartošovi řekla, že si zachoval autenticitu, hraje magicy (fantasy karetní hra) a nestal se z něj klasický kravaťák. I když to může působit kýčovitě, tahle civilnost a “normálnost” je základ marketingové identity Pirátů. “Lidi sem jeli vlakem, protože prostě naši lidi jezdí vlakem,” řekl k tomi Bartoš v projevu. Sál pobavil taky bývalý pražský primátor, dnes náměstek pro dopravu. “Ahoj, já jsem Zdeněk Hřib a jsem z Prahy,” uvedl svůj dotaz stejně jako řadoví členové.

Ve volbě místopředsedů pak přišla feministická vlna. Ze 6 postupujících kandidátů bylo 5 žen, jedna následně odstoupila. Ve vedení Bartoše doplní jako první místopředsedkyně poslankyně Klára Kocmanová, druhou je Markéta Gregorová. V předsednictvu jsou ještě jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová a zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu. Naopak ani do druhého kola nepostoupil Mikuláš Ferjenčík. Ten nedávno také neuspěl ve volbě lídra do eurovoleb a nedostal se ani na přední pozice. Podobně se mu nepovedlo před dvěma lety dostat vysoko na kandidátce na pražský magistrát. Tam kandidoval ze 17. pozice a nestal se zastupitelem. Ferjenčík byl možná nejhlasitější příznivce koalice se Starosty, od té doby se proti němu několikrát vymezovali jiní členové, třeba právě Markéta Gregorová, která se místopředsedkyní stala.

V debatě o evropských a krajských volbách dostali kandidáti na místopředsedy dotaz, jaký výsledek si přejí. Většinou odpovídali, že chtějí kolem 15 %. To by byl rozhodně úspěch. Záleží na tom, jak moc se jim povede být úspěšní ve vládě a zároveň se tvářit, že v ní tak úplně nejsou.