Video placeholde
Demonstrace na podporu Palestiny (25. 10. 2023)
Demonstrace na podporu Palestiny (25. 10. 2023)
Demonstrace na podporu Palestiny (25. 10. 2023)
Demonstrace na podporu Palestiny (25. 10. 2023)
Demonstrace na podporu Palestiny (25. 10. 2023)
16
Fotogalerie

Nedůvěra, strach a naštvání: V Praze se konala třetí demonstrace na podporu Palestiny

Občanská iniciativa Ne našim jménem! ​​- Za spravedlivý mír na Blízkém východě uspořádala již třetí demonstraci na podporu Palestiny. Krátce před půl šestou se na Loretánském náměstí začaly tvořit první hloučky lidí. Markéta Juřicová z politické strany Levice rozdávala koláčky.  Kromě arabštiny bylo hodně  slyšet i angličtinu.

Anglicky mluvila i mladá Andrea z Norska. Přijela do Prahy studovat na Karlovu univerzitu a byla značně nervózní z každého, kdo na demonstraci pořizoval fotografie. Podle ní totiž mnoho českých univerzit monitoruje, kdo se demonstrací účastní a těm potom chtějí odebrat víza. Andrea přišla, protože vízum ke studiu v Česku nepotřebuje a tak se nebojí vyjádřit svůj názor. „Jsem překvapena, kolik mladých lidí na univerzitě nechce otevírat kritickou debatu a přejímají oficiální postoj vlády,” dodala Andrea a připojila se ke svým kamarádům, které zná z Karlovy Univerzity.

Mezinárodní studenti na demonstraci

Kousek dál postával malý hlouček lidí s izraelskou vlajkou, narozdíl od většiny demonstrujících, byli všichni ve středním věku a měli sebou i děti. Petra, která žije v Praze a na konci devadesátých let pobývala v Izraeli, nerozumí tomu, co tady protestující skandují. Podle ní teror způsobují hlavně Palestinci, kteří se sebevražedně odpalují v izraelské veřejné dopravě nebo židovských podnicích.

Petra musí přerušit své vyprávění o zážitcích, které v Izraeli nabyla. Demonstrující totiž skandují mnohem hlasitěji než na začátku. Od hesel jako „Od řeky po moře, Palestina musí být svobodná” až po „Stop genocidě v Gaze”. Mezi nejhlasitější skandující patří uprostřed davu skupina pěti mladých mužů. Všichni jsou z Egypta a všichni v Praze studují na ČVUT. Stejně jako Andrea jsou i oni značně nedůvěřiví a před tím než mi dovolí položit jim několik otázek, pečlivě si na Googlu hledají informace o Reflexu, snaží se zjistit, zda nejsem od policie nebo z jejich univerzity.

Médiím nevěříme

Zhruba po hodině se dav přesouvá k Pražskému hradu, kde chce jeden z pořadatelů, podle jeho slov, objasnit některé spekulace. Demonstrace prý není podporou Hamásu ale podporou lidských práv, která jsou Izraelci neustále porušována. Striktně se vymezuje vůči přesunutí české ambasády do Jeruzaléma a opakuje, že mír na Blízkém Východě nenastane, dokud bude Palestina pod okupací. Pozornost poutá procházející skupina ortodoxních Židů, co jsou v Praze na dovolené. Dávají se do řeči s jedním z protestujících a velmi rychle je odděluje antikonfliktní tým. Na mou přítomnost reagují nejagresivněji, chtějí abych si vymazala z telefonu fotografie, na kterých ani nejsou zachyceni. Jejich nedůvěra je šokující, mladá dívka, které doprovází židovskou skupinu nechce, abych stála v jejich blízkosti. Jsem z médií a nedá se mi prý věřit. Z druhé strany se mezitím ozývá, že prozápadní média neinformují o palestinském utrpení, nedá se jim prý věřit. V tom jediném se obě strany shodnou.

Poslední část demonstrace se odehrává na Malostranském náměstí před sněmovnou, kde účastníci stojí zhruba půl hodiny a poslouchají to, co již bylo řečeno. Skandují. Poslední eskalace konfliktu mezi Izraelem a Palestinou je prý nadějí, Palestinci jsou odhodlanější než kdy dřív se postavit útlaku. Děkují za podporu a demonstraci ukončují. Trvala dvě hodiny a sešlo se na ni dost zahraničních studentů. Těžko říct jak velká by bez jejich účasti nakonec byla.