Video placeholde
Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
61
Fotogalerie

Kapitán Protobabiš a jeho lid. „Superhrdina” vyrazil na prezidentskou volební kampaň

Andrej Babiš zahájil svou prezidentskou tour v Ústeckém kraji. Populární obytňák má nové polepy, samotný Babiš se také nově olepil příslibem slušné, neagresivní kampaně. Během několika zastávek v obcích na severu republiky Babiš především prezentoval úspěchy své vlády. A z výroků řady jeho příznivců je zřejmé, že by trochu agresivity naopak ocenili.

Je pravé poledne a Andrej Babiš vystupuje z mercedesu řady GLS před obecní knihovnou v Košťanech u Teplic. Doprovází ho zvuk zkoušky sirén. První zastávka prezidentské tour šéfa ANO přilákala několik desítek zvědavců, především seniorů.

A co našelidi?

Obytný vůz, proslavený už během kampaně před senátními a komunálními volbami je nově opatřen slogany “Pomáhá lidem, proto Babiš” či “Krizový manažer, proto Babiš” a slouží jako poutač. Samotný manažer Protobabiš zaujímá improvizované, leč státnicky působící místo pod břízou a prezentuje důvody, proč se rozhodl pro kandidaturu: Pětikoalice je dle jeho názoru pevná, zřejmě se u moci udrží až do příštího řádného termínu voleb, odmítá se s ním o čemkoliv bavit a pro “našelidi” nedělá buď vůbec nic a když, tak málo a pozdě.

“Kandiduji ze stejných důvodů, z nichž jsem před lety vstoupil do politiky. Chci pracovat pro občany této země. Kdyby tradiční demokratické strany, především ODS a ČSSD, vládly ku prospěchu státu a občanů, neměly by teď na krku Babiše.” Říká Babiš a dodává: “S dnešními pravičáky u moci je to stejné. Například ceny energií zastropovali příliš pozdě, nechtěli do toho jít z ideologických důvodů. ANO navrhovalo cenový strop pro energie už v březnu.” Představa miliardáře, který bojuje proti pravicovým asociálům, protože to za něj nikdo neudělá a on prostě musí téměř jako hrdina z komiksů, působí úsměvně. Ale Batman z Průhonic má své publikum tady v chudém kraji nedaleko německých hranic výborně přečtené. 

Pryč s fašisty

O pár kilometrů dál, na zahrádce pivovaru a restaurace Černý orel v Oseku, už atmosféra poněkud houstne. Jednak je zde přítomen první “hejtr”, jak Babiš po vzoru youtuberů a sedmnáctiletých rapperů přezdívá svým odpůrcům. Mladý muž s transparentem “Stydím se za trestně stíhaného kandidáta za prezidenta” sklízí ironické poznámky a úšklebky příchozích. Tvrdé jádro tohoto mítinku však tvoří skupinka asi pěti seniorek, které vehementně obecenstvu sdělují své názory na svět a českou politiku zejména. “Nejraději bych volila Skálu, (stalinista Josef Skála z KSČM je dalším z prezidentských kandidátů, pozn. red.), ale ten je bohužel bez šance. Babišovi to hodím, ale přála bych si, aby okamžitě po zvolení odvolal tu fašistickou vládu.” Vysvětluje jedna z důchodkyň.

Další si přisadí: “Nechápu, jak si mohli ti mladí zvolit něco takového, jako ten hnus Fialovej. Když se s některým z těch pitomců bavím, ani netuší, že tím hlasovali pro zavedení povinné digitální měny, pro Velký Reset a další globalistická svinstva.” Vliv konspiračních žvanilů a lhářů z internetu na část starší populace je bohužel nemalý. Sám Babiš se přitom na radikální pole nepouští. Když je z publika tázán, zda by podpořil vystoupení z EU, odpoví, že “vystoupit z Unie by byla velká chyba. V EU musíme bojovat za naše zájmy. Já jsem to dělal. Současná vláda to nedělá.” Jednu z radikálně naladěných seniorek Babiš rovněž nepotěší odpovědí na dotaz, zda by tedy hned po svém zvolení odvolal Fialův kabinet. “Ústava České republiky mi to nedovoluje.” Říká.

Krysař Andrej

Andrej Babiš se na setkáních s občany drží pevné dramaturgie. Na úvod vždy vysvětlí, že do závodu o Pražský Hrad vstupuje z pozice slabšího kandidáta. Následně začne publikum přesvědčovat, že prezidentská funkce zdaleka není pouze ceremoniální, že prezident se může o leccos zasadit na celostátní, krajské i lokální úrovni. Pak přejde k výčtu dálnic, nádraží, nemocnic, tunelů, podchodů, nadjezdů, divadel a vodotrysků s hodinkami, které hnutí ANO opravilo, postavilo, zařídilo a vyčarovalo.

Babiš chce zjevně ve voličích vzbudit dojem, že pokud za prezidenta zvolí jeho, najdou v něm jakéhosi alternativního premiéra, který zkoriguje, napraví a zakáže pětikoaliční zlořády. Tento narativ budou Babiš a jeho tým posilovat další dva měsíce a maximálně jej zúročí v lednových televizních debatách. Soudě dle průzkumů, zdá se Babišova pozice v druhém kole prezidentské volby beznadějná, jak proti Petru Pavlovi, tak Danuši Nerudové. Jenže i Miloš Zeman vstupoval do prezidentského klání jako outsider. A v přímé volbě je klíčová obecná známost kandidáta. Touto devizou disponuje Andrej Babiš, za nímž se první listopadovou středu táhly v Bílině, Duchcově či Teplicích party děcek, opatřených kšiltovkou s hláškou Sorry jako, měrou vrchovatou.