Do skladu potravinové banky denně jezdí zástupci odběrových organizací pro jídlo potřebným

Do skladu potravinové banky denně jezdí zástupci odběrových organizací pro jídlo potřebným Zdroj: Zbyněk Pecák

Marie Svobodová dá za elektřinu měsíčně přes polovinu svého důchodu. Jídlo z bank jí pomáhá nedostat se s rozpočtem na nulu.
Z obchodních řetězců teď banky získávají hlavně čerstvé potraviny, potřebným je dál rozváží 1300 organizací
V sortimentu mobilních výdejen bude podle šéfky federace bank jídlo i drogerie. Po kraji se mají přesouvat podle poptávky.
Čerstvé jídlo z ranního svozu se musí dostat k potřebným co nejrychleji. Ze skladu se dál rozváží nejčastěji kolem poledne.
Trvanlivých potravin se teď do skladů bank dostává z přebytků obchodů míň. Doplnit je může listopadová sbírka.
6
Fotogalerie

Krize a jídlo na poukaz: Drahé energie zvyšují výdaje mnoha lidí v nouzi, často nemají ani na základní potraviny

Jídlo z potravinových bank v Česku dostává přes čtvrt miliónu lidí. A počty žadatelů dál rostou. Podle dat federace bank dostává současná drahota do finanční tísně už i skupiny, které ještě před nedávnem v problémech nebyly. Lidé mimo systém sociálních služeb a organizací se ovšem k potravinové pomoci dostávají obtížně nebo vůbec. Právě to by měly mobilní výdejny v krajích do roka změnit. Jenže bez přiděleného poukazu to nepůjde.

Devětasedmdesátiletá Marie Svobodová žije ve vlastním domě v malém středočeském městě. Ještě před čtyřmi lety si k důchodu přivydělávala jako průvodkyně. To ale skončilo s nástupem covidu. Od té doby má jen penzi, aktuálně zhruba 12 tisíc měsíčně, k tomu přes dva tisíce příspěvek na bydlení. Úřad práce jí přidal i na elektřinu. I tak jsou ale náklady na energie v domě pro ni největším výdajem. „Minulý rok jsem doplácela 17 tisíc, předtím 13 a rok předtím sedm tisíc. Takhle se to zvedá. Protože vařím, topím, hřeji vodu, tak je to značná částka, platím 7400 korun měsíčně. A ze zbytku musím vyžít. To je dost velké umění,“ vysvětluje paní Svobodová a jde zkontrolovat zahradu. „To víte, stal se ze mě zemědělec. Pěstuju tady brambory, zeleninu, musím si nějak vypomoct,” dodává.

Nějakou dobu už jí pomáhají i balíčky z potravinové banky. Dostala se k nim přes místní Charitu. „Abych na potravinovou pomoc měla nárok, musela jsem doložit příjem a kolik platím na bydlení. To, že mi takto příležitostně vypomůžou, je pro mě velká pomoc,“ popisuje důchodkyně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!