Jídlo z potravinových bank v Česku dostává přes čtvrt miliónu lidí. A počty žadatelů dál rostou. Podle dat federace bank dostává současná drahota do finanční tísně už i skupiny, které ještě před nedávnem v problémech nebyly. Lidé mimo systém sociálních služeb a organizací se ovšem k potravinové pomoci dostávají obtížně nebo vůbec. Právě to by měly mobilní výdejny v krajích do roka změnit. Jenže bez přiděleného poukazu to nepůjde.
Devětasedmdesátiletá Marie Svobodová žije ve vlastním domě v malém středočeském městě. Ještě před čtyřmi lety si k důchodu přivydělávala jako průvodkyně. To ale skončilo s nástupem covidu. Od té doby má jen penzi, aktuálně zhruba 12 tisíc měsíčně, k tomu přes dva tisíce příspěvek na bydlení. Úřad práce jí přidal i na elektřinu. I tak jsou ale náklady na energie v domě pro ni největším výdajem. „Minulý rok jsem doplácela 17 tisíc, předtím 13 a rok předtím sedm tisíc. Takhle se to zvedá. Protože vařím, topím, hřeji vodu, tak je to značná částka, platím 7400 korun měsíčně. A ze zbytku musím vyžít. To je dost velké umění,“ vysvětluje paní Svobodová a jde zkontrolovat zahradu. „To víte, stal se ze mě zemědělec. Pěstuju tady brambory, zeleninu, musím si nějak vypomoct,” dodává.
Nějakou dobu už jí pomáhají i balíčky z potravinové banky. Dostala se k nim přes místní Charitu. „Abych na potravinovou pomoc měla nárok, musela jsem doložit příjem a kolik platím na bydlení. To, že mi takto příležitostně vypomůžou, je pro mě velká pomoc,“ popisuje důchodkyně.
Počet lidí, kteří se obracejí na potravinové banky, prudce vzrostl. Jak probíhá distribuce jídla si přečtěte dále v reportáži.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!