David Pomahač, hudebník a majitel kavárny Slow na pražských Vinohradech

David Pomahač, hudebník a majitel kavárny Slow na pražských Vinohradech Zdroj: facebook Davida Pomahače / Klára Photography

Válečná drahota: Konec růstu cen v pohostinství je v nedohlednu

Dramatický růst cen energií ohrožuje domácnosti, situace je kritická v klíčových průmyslových odvětvích, ale i v segmentu služeb. Po dvou letech pandemie a v podmínkách inflace, kdy spotřebitelé začínají masívně šetřit a rostou ceny surovin i energií, mají podnikatelé někdy jedinou možnost, jak přežít: zdražovat.

„Pekárna na rozdíl od domácnosti nezná pojem topná sezóna. Spotřebováváme pořád stejné množství energie, tři sta šedesát pět dní v roce,“ říká Jana Pavlíčková, manažerka pražské sítě provozoven Antonínovo pekařství. „Má to jedinou výhodu: v zimě nemusíme naši provozovnu vůbec přitápět, celou ji vyhřejí pece, včetně prostorů pro zákazníky,“ dodává Pavlíčková. Vstupní náklady ovšem Antonínovu pekařství narostly dramaticky. „Odhaduji, že za energie platíme asi jedenapůlkrát víc než v roce 2021. Bohužel jsme museli několikrát zvednout ceny u celého našeho sortimentu, jinak to nešlo,“ vysvětluje Jana Pavlíčková.

Jak rostou ceny

Zatímco ruská agrese proti Ukrajině je pouze jedním (byť velmi významným) faktorem skokového růstu cen za energie, cenu mouky válka ovlivnila okamžitě. „V předchozích letech se cena mouky měnila přibližně jednou za půl roku, teď se její cena zvyšuje každých čtrnáct dní, začalo to prakticky hned po invazi na Ukrajinu. Není to tak dramatické jako v případě energií, ale už teď, na konci léta, platíme za mouku asi o dvacet pět až třicet procent víc než minulý rok ve stejném období a mouka bude nepochybně zdražovat dál. Budeme patrně opět muset rea­govat úpravou cen našeho sortimentu,“ vysvětluje Jana Pavlíčková.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!