V Česku je přes 26 miliónů hospodářských zvířat, většina z nich ve velkochovech. Mnohá tam trpí, a jsou dokonce týrána

V Česku je přes 26 miliónů hospodářských zvířat, většina z nich ve velkochovech. Mnohá tam trpí, a jsou dokonce týrána Zdroj: Lukáš Vincour

Telata jsou od matek brána téměř okamžitě a zavřena každé do „své“ klece, kde pláčou a bojí se – právem
Jen v Česku živoří milióny slepic každý rok v klecích, kde jsou tak namačkány, že po sobě mnohdy šlapou. Jedinou svobodou je vystrčit na okamžik hlavu ven.
Ani většina prasat nezná nic jiného než beton, umělou stravu, bití a hned po narození nepopsatelnou bolest, to když jsou jim bez anestezie trhány zuby či jsou kastrována...
Prase – matka aneb prasnice. I ona je zavírána do klece, v níž se nemůže ani otočit či jinak pohnout. Slunce většinou uvidí až v okamžiku, kdy je ženou na jatka. EU se zavázala pracovat na zrušení všech klecových chovů.
Voliérový aneb podestýlkový chov. Pro slepice je samozřejmě lepší než klece, které mají do roku 2027 skončit, ale i tak v něm slepice zažívají peklo.
6
Fotogalerie

Tak kopni do tý krávy. V Česku je přes 26 miliónů hospodářských zvířat, mnohá trpí, nebo jsou dokonce týrána

„Pohni se,“ kopne muž ležící krávu těsně vedle nalitého vemena s krvavými struky. Když jen zahrabe kopyty po betonu, kopne ji znovu. Pak se zasměje. „Hejbni sebou,“ trefí se pro změnu do zadní nohy. Teď sebou kráva cukne a začne se zvedat. Zadní nohu za sebou vleče, má ji nad kopytem vytočenou v nepřirozeném úhlu.

Je páteční poledne, venku svítí slunce, to ale tyhle krávy nevidí. Stejně jako nedohlédnou na zelenou trávu s pampeliškami, která kravíny obklopuje; je zjevné, že sem nechodí, jde o trávník bez plotu či ohradníku.

Celý život tráví mezi železnými mřížemi na betonu v hale. Uzavřeným vybetonovaným koridorem jsou pravidelně hnány do další budovy, kde je podojí, a pak zase zpět. Výjimku tvoří transport na jatka, když už jsou takzvaně vydojené.

O pár set metrů dál bečí telata. Každé je zavřeno v samostatné kleci. Krav jsou stovky, telat desítky. Zaměstnance napočítáme tři.

Tak vypadá jeden z několika kravínů, které jsem v posledních týdnech navštívila. Upřímně – splývají mi. Vypadají se vším všudy jako přes kopírák. Včetně přístupu zaměstnanců.

Stájníkovi je zjevně úplně jedno, že vidíme, jak se ke kravám chová. Směje se, a když myslí, že už je mimo záběr fotoaparátu, znovu krávy, které se rezignovaně potichu šourají z jedné betonové kóje do druhé, bije a nadává jim.

Co nemá nikdo vidět

Češi patří mezi národy s vysokým podílem živočišných produktů v jídelníčku – od masa přes mléčné výrobky po vejce. V roce 2020 zkonzumoval průměrný Čech 84 kilogramů masa, v roce 1936 to bylo o polovinu méně. V minulém čtvrtstoletí v Česku výrazně rostla spotřeba hlavně drůbežího a mléčných výrobků. Tomu také odpovídají čísla hospodářských zvířat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!