Nechali nás v tom

Nechali nás v tom Zdroj: Martin Straka

Wilkovi si sáhli na dno kvůli covidu, naštěstí se jim podařilo rodinnou pekárnu udržet. Teď hrozí, že ji budou muset kvůli Bohemia Energy zavřít.
Paní Anna nesložila ruce do klína a jako bývalá klientka Bohemia Energy založila na Facebooku jednu ze skupin, kde si nešťastní lidé vyměňují zkušenosti a radí si
Helena Hanáková s rodinou se ještě pořádně nevzpamatovala z tornáda, které se jejich domem prohnalo, a musí řešit další hluboký zářez do rozpočtu, za který nemohou
3
Fotogalerie

Nechali nás v tom: Bezradnost, zlost, obavy a zoufalost klientů Bohemia Energy pokračují

„Dohromady máme na měsíc osmadvacet tisíc korun, včetně tátova důchodu. A chtějí po nás platit měsíční zálohy třicet tisíc. Kvůli covidu jsem přišla o práci, teď jsem sehnala jen malý úvazek. Mám dvě děti, bývalý muž neplatí alimenty. I proto jsme se nastěhovali zpět k tátovi. Ale co teď?“ ptá se paní Barbora, jedna z bývalých klientek zkrachovalé Bohemia Energy. Ocitla se v zoufalé situaci.

Paní Barbora se odmlčí, těžko říct, co se na jejím konci telefonu děje. Pak vzdychne: „Byli jediní, kdo mi chtěl pomoct. Zazvonili u dveří a říkali, že vědí, že jsme byli u Bohemia Energy a v jaké jsme situaci… Já si od nich musela půjčit. Když jsem se totiž po několika dnech konečně dovolala k tomu dodavateli poslední instance, řekli mi, že to musím zaplatit. Jinak přijde penále a pak nás odpojí… Vůbec nevím, co dělat,“ pokračuje Barbora, která původně byla ochotná nechat se i vyfotografovat. Teď žádá, aby nebylo zveřejněno její celé jméno. Stydí se. Za co?

Teplo nebo jídlo

O tom, že byl jejich dodavatel Bohemia Energy (BE), se dozvěděla, až když jim poslal horentní zálohu dodavatel poslední instance, k němuž po ukončení činnosti BE automaticky spadli.

„Energie řešil táta, byl u nich ještě před tím, než jsme se přistěhovali. Co vím, tak doteď žádný problém nebyl.“ Bára vzdychne. „Ani si nechci představovat letošní Vánoce. Na jednu platbu jsem si půjčila, ale na tu další? A co oblečení a jídlo pro děti?“

Její slova se mi vybaví, když mluvím s Jitkou Liebigovou z Chrastavy. Žije také v domě se svým otcem, jemuž je přes osmdesát, a dvěma dcerami. I jim přišly několikanásobně vyšší zálohy na energie, než byli zvyklí. Jitka je v invalidním důchodu a pracuje v dílně za velmi malý plat. Částka, již po nich dodavatel poslední instance chce, převyšuje důchod jejího otce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!