F.O.O.D. Piknik

F.O.O.D. Piknik Zdroj: Šárka Babická

Letošní F.O.O.D. Piknik navštívilo několik tisíc lidí
Záměrem bylo propagovat i čerstvé potraviny
Děti se učily dělat pizzu
Hlavní hvězdou Pikniku byl šéfkuchař Roman Paulus
V Lidl zóně mohli návštěvníci potraviny ochutnat i nakoupit
5
Fotogalerie

Oslava jídla (a svobody): Masové akce drtily dlouho koronavirové restrikce. F.O.O.D. Piknik vrátil lidi k pohodě

Císař Karel IV., který nechal na místě dnešního pražského parku Ladronka založit vinice, miloval opulentní hostiny. Hostinou, jen v jiné podobě, byl i jedenáctý ročník F.O.O.D. Pikniku, kde by si také nejslavnější český král určitě vybral.

Před několika lety by člověka vůbec nenapadlo, že pocítí uspokojení i při něčem tak zvláštním, jako je fronta. Přesně to se mi stalo poslední srpnovou neděli v pražském parku Ladronka, kde se konal další ročník F.O.O.D. Pikniku a kde lidé trpělivě stáli (hned ve dvou řadách) na jeden z velkých hitů akce – piknikové koše plné jídla. To, co by jindy otravovalo, bylo tentokrát důkazem návratu normality do našich životů. V pohodě, dobré náladě, bez zdravotních náhubků na tvářích. Navíc lemováno 120 stánky s jídlem a pitím.

Místo, které vzniklo kdysi i díky císaři Karlovi, ale ovládl letos král Roman. Šestinásobný držitel prestižní michelinské hvězdy, šéfkuchař Roman Paulus, jenž byl ­ikonou F.O.O.D. Pikniku.

Jezte a učte se

Kuchařskou show předvedl Roman Paulus na hlavní scéně čtyřikrát a mezitím kmital v Lidl zóně, kde připravili s kolegy v průběhu dne až 5000 jídel. Ochutnal jsem dvě – bruschettu s lilkovým kaviárem a schwarzwaldskou šunkou a pečeného lososa s bazalkovým ragú. Dobré…

 

„Pro nás bylo podstatné, že jsme se mohli spojit s akcí, která je zaměřena na kvalitní jídlo a kvalitní potraviny. Všechna jídla, která tu nabízíme, byla totiž uvařena ze surovin, jež si zákazníci mohou každý den koupit u nás,“ vysvětloval Tomáš Myler, tiskový mluvčí Lidl Česká republika, proč byla právě tato společnost letos generálním partnerem F.O.O.D. Pikniku. Já mezitím záviděl dětem v Lidl školičce vaření, kde se učily dělat pizzu. Také bych si to rád zkusil pod dohledem odborníků.

Piknik také ukázal, že chutě našinců se už naštěstí nedrží pouze v českém gastronomickém zajetí. Vyrazily dávno do světa, kde se nechávají inspirovat a ovlivňovat.

U toho jsem si opět vzpomněl na legendárního císaře Karla IV. V archí­vech se totiž dochovalo menu hostiny ze 6. ledna 1378 ve Francii, na kterou ho pozval jeho synovec a tehdejší francouzský král Karel V. Chody kromě jiného zahrnovaly pórkovou polévku, hrachovou kaši, hovězí a skopové maso, nasolené husy, ragú z ústřic, cejny, lososy, pečivo, pečené králíky, koláče se šodó, kořeněné cukroví, slazené hrušky, jablka a ořechy.

Bylo to pestré a velkolepé, i když se samozřejmě jednalo o jiná jídla než na letošním F.O.O.D. Pikniku, kde se projevovaly moderní trendy vaření a jiné chutě, které dnes lidé mají. Karel IV. by si ale určitě také vybral, protože na Pikniku jste mohli ochutnat několik stovek různých jídel a vrátit se do labužnického normálu.