Grilované ovoce přirozeně zkaramelizuje, což jeho chuť podtrhne

Grilované ovoce přirozeně zkaramelizuje, což jeho chuť podtrhne Zdroj: f.o.o.d.

Co s tím vším ovocem? Jahody, meruňky a broskve mají potenciál, stačí se otevřít novým chutím

Příroda to většinou zařídila tak, že buď něco není vůbec, nebo je toho příliš mnoho. Zkrátka většina plodin dozrává v jeden čas – pokud se bavíme o přirozeném pěstování. A co pak s tím vším ovocem, které má právě sezónu? Jasně, můžeme zavařovat, vyrábět džemy, mrazit, sušit, ale když ono je to většinou vždycky nejlepší čerstvé.

S košíkem broskví či meruněk nebo miskou jahod se dá fantasticky čarovat. A nemusí to být zrovna nasladko. Nakrájet si čerstvé ovoce do misky k snídani, přidat jogurt a přisypat müsli je taková klasika, jak si užít čerstvé plody. Spousta ovoce se dá spotřebovat do koláčů či crumblů. Zavařování nebo výrobu džemů už jsem zmiňovala. Hodně pomůže mrazák, zásoby na zimní pečení se vždycky hodí, perfektní jsou ovocné sorbety… Ale ovoce má mnohem bohatší chuťový potenciál.

Do salátů nebo na gril

Skvěle se hodí třeba do salátů, na gril nebo si je můžete jednoduše „namazat“ na chleba. Většina ovoce si rozumí s čerstvými sýry. Stačí namazat chleba ricottou nebo lučinou, přidat pokrájené jahody, trochu čerstvě mletého pepře, balsamico, čerstvou bazalku a máte fantastickou snídani. K sýru Cottage můžete přidat vypeckované lehce podrcené třešně a nasekanou mátu. A nebála bych se ani kombinací ovoce s výraznějšími sýry, opečený chleba s nasládlou gorgonzolou a rozmačkanými ostružinami je delikatesa. Na dochucení se vždycky hodí dobrý olivový olej, špetka soli, citrónová šťáva, leckdy i kůra, balsamikový ocet a dobrý nahrubo namletý pepř. Špetka soli a kvalitní pepř totiž zvýrazní a podtrhnou chuť ovoce. Skvělým parťákem jsou samozřejmě čerstvé bylinky, nejrůznější druhy máty, bazalka, meduňka, ale i koriandr. Při tepelné úpravě ovoce je dobrý parťák tymián – hlavně ten citrónový – nebo rozmarýn.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!