Tradiční receptura na koktejl Bellini si žádá ploché broskve, ale zkusit to můžete i s těmi klasickými

Tradiční receptura na koktejl Bellini si žádá ploché broskve, ale zkusit to můžete i s těmi klasickými Zdroj: Profimedia.cz

Den prosecca, 13. srpen, letos vychází na pátek. Neviděla bych to jako smolný den

Každá záminka k oslavě je dobrá, a když je oslavencem alkohol, je jasné, čím se bude připíjet. Den prosecca je dobrý důvod trochu se nad tímhle oblíbeným letním pitím zastavit a věnovat mu víc pozornosti.

Prosecco je italské šumivé víno. Název dostalo podle stejnojmenné vesnice, která kdysi ležela u Terstu, dnes už je jeho součástí. Její jméno by mělo pocházet ze slovinštiny a v překladu znamená cesta lesem. Dává to smysl, Slovinsko je totiž vzdálené, co by kamenem dohodil. Tady všechno začalo, ovšem dnes už tu žádnou výrobnu prosecca nenajdete.

Na původu záleží

Nicméně víc než hojně se prosecco vyrábí v devíti provinciích severoitalských regionů Veneto (Benátsko) a Friuli-Venezia Giulia (Furlansko-Julské Benátsko). Bývá označeno ochrannou známkou původu, což jsou ona písmena DOC na vinětě. Také tam můžete najít o jedno písmeno více, konkrétně DOCG, což znamená, že jste investovali do lepší láhve, která pochází buď z provincie Treviso, konkrétně z oblasti mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, případně z okolí města Asolo. DOCG je mnohem víc než DOC, to je celkem jasné. Zkrátka na původu záleží. Pokud prahnete po autentických chutích, tahle písmena sledujte. Zaručují původ surovin, z nichž se výsledný produkt ­vyrábí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!