Pulsující Lodž: Pokud se dá o nějakém městě v Polsku říci, že je skutečně v centru země, tak je to Lodž, její třetí největší sídlo. Má mnoho tváří – průmyslovou, ale i kulturní. Jsou zde výborná muzea, mezi kterými vyniká Muzeum moder­ního umění s jedinečnými sbír­kami. V Lodži se narodil i jeden z nejznámějších současných Poláků v Česku, spisovatel fantasy děl Andrzej Sapkowski.

Pulsující Lodž: Pokud se dá o nějakém městě v Polsku říci, že je skutečně v centru země, tak je to Lodž, její třetí největší sídlo. Má mnoho tváří – průmyslovou, ale i kulturní. Jsou zde výborná muzea, mezi kterými vyniká Muzeum moder­ního umění s jedinečnými sbír­kami. V Lodži se narodil i jeden z nejznámějších současných Poláků v Česku, spisovatel fantasy děl Andrzej Sapkowski. Zdroj: Polská turistická organizace

Oblíbené murály: Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. V Polsku je hodně oblíbený a velmi zajímavé murály najdete prakticky ve všech městech.
Božská Mazurská jezerní plošina: Nachází se na severovýchodě země, je to oblast hustých lesů a najdete zde především přes 2700 jezer, přičemž do tohoto počtu se počítají pouze vodní plochy větší než jeden hektar. Jezera propojují četné ka­nály, díky nimž lze plout na lodi i několik týdnů bez přerušení. U města Kętrzyn najdete Hitlerův hlavní stan, známý jako Vlčí doupě.
Kouzlo Vysokých Tater: Část Vysokých Tater, které zna­jí Češi důvěrně a dlouho ze slo­ven­ské strany, zasahuje i do jižního Polska. Zde se nachází také nej­vyšší hora země, Rysy, jež dosahuje 2499 metrů nad mořem. Nejvýznamnějším střediskem je zde Zakopané, kam přijede ročně několik miliónů turistů. Přestože Polsko je především rovina, tak Poláci mají hory velmi rádi a také podobně jako my rádi lyžují.
Skvělá Štětínská filharmonie: Tato nádherná budova byla dokon­čena v roce 2014 na místě, kde stála do roku 1944 bombardováním zničená koncertní budova Konzert­haus. Barcelonské studio Estudio Barozzi Veiga za ni získalo v roce 2015 architektonického Oscara, Cenu Miese van der Rohe. Bílý povrch budovy dokáže měnit barvy a to se využívá k nasvícení při různých výročích.
Smacznego, tedy dobrou chuť! V polské kuchyni najdete různé historické vlivy, ale především je v ní vidět výrazné používání místních surovin, například brambor, mléčných výrobků, zelí či řepy. Prostě všeho, co v zemi vyroste. Pro Čechy je překvapivý obrovský výběr jídel, jsou jich stovky. Velký důraz je kladen také na polévky. Jednou z nejznámějších je chłodnik čili studená ­polévka z červené řepy, kterou vidíte na naší fotografii.
6
Fotogalerie

Polsko v obrazech

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!