NATO pozastavuje výcvikovou misi v Iráku. Čeští vojáci zůstávají na základnách

Severoatlantická aliance po smrti íránského generála Kásema Solejmáního v Iráku pozastavuje svou výcvikovou misi v této zemi. Oznámil to mluvčí NATO Dylan White. Opatření se týká i zhruba 40 českých vojáků a pěti policistů, kteří tak zůstávají na základnách.

 

„Mise pokračuje, ale výcviková činnost byla v tuto chvíli pozastavena,“ uvedl White. Dodal, že generální tajemník aliance Jens Stoltenberg po zabití Solejmáního telefonicky hovořil s americkým ministrem obrany Markem Esperem.

Cílem mise NATO, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Českou armádu na misi zastupují příslušníci chemického vojska a Vojenské policie. „Čeští vojáci v misi NATO v Iráku jsou všichni v pořádku a zůstávají na svých základnách. Stejně jako další spojenci přerušili výcvik místních ozbrojených sil. Případné další kroky budou záležet na vývoji situace a na dohodě v rámci NATO,“ řekl iDNES.cz mluvčí resortu Jan Pejšek.

Stejná situace je i s pěti českými policisty. „I jejich výcviková mise v Bagdádu je pozastavena,“ uvedl mluvčí Policejního prezídia David Schön s tím, že v případě ohrožení budou okamžitě evakuováni.