Video placeholde

Autor "idiotské" pivní tabulky: Reakce Babiše ukázala, že jsme se trefili. Pivo nezlevní a hospodám to nepomůže

Neurazil nás, trefili jsme do černého, říká daňový expert Michal Jelínek o reakci Andreje Babiše na tabulku, která upozorňovala na chaos, který způsobí změny DPH u piva. Premiér ji označil za idiotskou. Jelínek tvrdí, že je naopak kompletní a ukazuje, jak nefér situace bude. Upozorňuje ale taky na to, jak složité daně máme a jak moc Česko daní práci.

Podle Jelínka vznikl chaos, který pocítí samotní hospodští, ale taky účetní a daňoví poradci. Pomůže to velkým hospodám a hoteliérům, ale malé to vůbec nepocítí, protože nejsou plátci DPH. Pivo navíc nikde nezlevní, jen se někomu zvednou marže, míní Jelínek. Nepomůže to tedy ani pivní kultuře, což byl argument ministryně financí Schillerové pro změny.

Bude tu velký prostor k chybám, zdůrazňuje Jelínek. Z nich můžou těžit kontroloři a úřady. Sám je pro jednu sazbu DPH, jak velká by mohla být, je podle něj jen politická otázka. Její nastavení prý Evropská unie nějak neomezuje a je to jen na nás.

Z tabulky Jelínka a jeho kolegů vyšla i ČSSD, která teď navrhuje změny. Podle Jelínka nepomůžou, ale případně nepovedou ani k daňovým únikům. Ty se totiž dějí už teď a umožňuje je složitost našich daní. Jsme na tom skoro nejhůř v rámci OECD. Špatně na tom jsme i co se týče zdanění práce, Češi odvádí skoro polovinu mzdy státu. Jelínek je pro zjednodušení daní a snížení zdanění práce.

Proč pivo díky nižší DPH nezlevní a komu to tedy vlastně pomůže? V čem jsou naše daně tak složité? Má Elektronická evidence tržeb smysl a přinese takové zisky, jak tvrdí ministryně financí? A proč má bankovní daň v Česku podle Michala Jelínka smysl?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>