Video placeholde

Pohled do Zemanovy říše zla. Obklopil se ďábly, perou špinavé peníze a funkci už vykonávají za něj, říká Kmenta

Ponořit se do světa a historie prezidenta Miloše Zemana je hodně náročné. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta říká, že ho jeho třináctá kniha Rudý Zeman psychicky vyčerpala jako žádná jiná. Prezidenta podle něj nejde pochopit, jde ale popsat praktiky jeho nejbližších, jeho minulost, nejednoznačný vztah s Andrejem Babišem a z toho všeho plynoucí motivace.

Při popisu fungování hradního týmu Jaroslav Kmenta nešetří ostrými slovy. Mluví o ďáblech, kterými se prezident obklopil a kteří se mimo jiné starali o financování jeho kampaně. Detailně rozkrývá, kudy tečou peníze a jak se perou, hlavní roli přitom hraje Martin Nejedlý. Taky ale popisuje, jak fungovalo kšeftování s podnikateli za doby Zemanova premiérství, a dodává, že teď už kvůli jeho zdraví a vlivu jeho okolí nemáme prezidenta. Mluví o děsivých informacích.

Babiš a Zeman nemají společnou chemii, všechno je to jenom divadlo, říká Kmenta. Prezident dokonce říká vtipy o premiérově lhaní a neváží si ho. Kmenta zdůrazňuje, že jejich mocenský pakt je stále silný, ale ten vztah je zvláštní. Táhne se přitom už od 90. let, kdy Babiš prostřednictvím panamské firmy sponzoroval ČSSD a pár měsíců poté začal podle Kmenty jeho raketový růst.

Právě provázání Babiše s ČSSD, zejména tehdy Stanislavem Grossem, bylo podle Kmenty klíčové. Tvrdí, že se premiér tajně propojil s politiky, kteří mu vycházeli vstříc, a tak vytvořil svůj konglomerát firem. Problémy za něj přitom řešila policie, na kterou měl vliv. Taky tehdy válčil s kmotry, jako byli Mrázek a Krejčíř, a vyhrál. Kmenta zdůrazňuje, že tohle všechno jsou zásadní problémy Babiše a že mu proto teď nemůže věřit.

Jaké jsou opravdu motivace Miloše Zemana? Zastávají dnes prezidentský úřad už lidé kolem něj? Jak fungovalo praní špinavých peněz na jeho kampaň? Dá se v souvislosti s Andrejem Babišem mluvit o mafiánské chobotnici? A čím překvapil Jaroslava Kmentu Martin Nejedlý, když mu po vydání knihy zavolal?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>