Video placeholde

Češi začali být hrdí na svou nenávist, děti by nechali umřít, neziskovky jsou teď nepřátelé, říká šéfka UNICEF ČR

Pět milionů dětí ročně umře zbytečně. UNICEF jim pomáhá a v jeho čele v Česku stojí už 18 let Pavla Gomba. Vidí posuny k lepšímu, ale zároveň země, které války vrátí i o 50 let zpátky. Mluví o velké lidské rodině a říká, že toho, co nás spojuje, je víc, než co nás rozděluje. Popisuje ale taky nenávist, které denně čelí. Lidé píší, že by bylo lepší, aby děti v Africe umřely. A pod nenávistné vzkazy už se nebojí podepsat, jsou na ně hrdí.

Z neziskových organizací se stali veřejní nepřátelé, říká Pavla Gomba. Na útoky reagují, lidem i volají, to prý lidi překvapí. To, že se někdo podepíše pod názor, že mají děti v Africe umřít, je podle ní společenský posun, který souvisí s migrační krizí. Má strach ze strachu, který se jako epidemie rozšířil po celé Evropě, a popisuje i výhružky. Často jezdí do Rwandy, kde vyvolávání strachu vedlo ke genocidě, a doufá, že tady to nebude mít vážnější následky.

Ředitelka českého UNICEF říká, že v Africe nevidí lidi, kteří by chtěli tamní země opustit. Naopak tam chtějí žít. Klíčové je vzdělání, díky kterému lidé nebudou věřit pohádkám o bohaté Evropě. Pavla Gomba je zároveň přesvědčená, že problémy je třeba řešit na místě a s pomocí místních. Mezinárodní adopce a migrace podle ní nejsou nejlepší řešení.

Děti ve světě stále umírají na běžné nemoci, na které jsou léky, i třeba kvůli závadné vodě, říká Pavla Gomba. To všechno se snaží UNICEF zlepšit, teď už i s pomocí moderních technologií, třeba dronů v Malawi. Lidé jsou často zoufalí, že nemají očkování, a tady ho někteří odmítají. Pavla Gomba tvrdí, že by každý měl mít možnost vidět, jak vypadá tetanus, a pak by si podobný přístup rozmyslel.

Proč chce UNICEF rozsvítit ikonickou část Prahy? Jak pomáhá dětským mnichům v Bhutánu a lidem bez pitné vody ve Rwandě? Jak si Pavla Gomba vysvětluje růst strachu v Evropě? A čeho se sama bojí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>