Video placeholde

Generál Šedivý: Evropa je pro islamisty výhra, vrazi budou mezi námi. Terorismus bude znovu vážná hrozba

Euroatlantická komunita se drolí a svět se mění. Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý tvrdí, že pokud se Evropa nevzpamatuje a nezačne zbrojit, začnou Spojené státy řešit svůj hlavní problém, kterým je Čína. Ta už teď má rakety, které USA zasáhnou. Generál Šedivý varuje před migrací a klimatickou změnou. Z Afriky prý přijdou další vlny. Zásadním nebezpečím jsou ale džihádisté, kteří se vrací do svých zemí.

Šedivý říká, že návrat do Evropy je pro islamisty výhra. Stojí tak před námi zásadní otázka. Podle Šedivého je v nich ideologie radikálního islámu, který neváhá používat násilí. Pro některé je vraždění prostě součást života a Šedivý tvrdí, že tito lidé budou mezi námi. Zdůrazňuje, že Evropa musí urgentně začít vracet uprchlíky z válečných oblastí zpět.

Evropa sice udělala velký kus práce, ale podle Šedivého se integrace současné vlny migrantů nepovede a budou se znovu radikalizovat. Mluví o vážném nebezpečí dalších teroristických útoků. Migrace je prý zásadní hrozba i kvůli změnám klimatu. Populační exploze v Africe vytvoří další vlnu, která bude chtít do míst, kde můžou normálně žít. Což je Evropa. Šedivý varuje, že radikalizovat se začne většinová společnost, vidíme to prý i v Česku. Můžou přijít násilnosti a pak i sebevražedné útoky. Násilí může plodit další násilí.

 

Šedivý popisuje taky bezpečnostní situaci v Evropě. Rusko se podle něj snaží znovu dostat k vlivu, jaký mělo v dobách Sovětského svazu. Rozdíly mezi Evropou a Spojenými státy se prohlubují a my se brzy budeme muset zřejmě starat sami o sebe. Trump je podle Šedivého sice někdy až neomalený, ale my potřebujeme slyšet, že to děláme špatně, a ne se jen vymlouvat.

Proč je Evropa z hlediska bezpečnosti dvourychlostní? Povedou závody ve zbrojení k válce? Proč budou v příštích letech v Evropě znovu vážným nebezpečím teroristické útoky? A co by měla Evropa dělat, aby zůstala bezpečná?