Video placeholde

Štětina: Nemocný Zeman dělá ostudu. Množí se přání, aby umřel, vyšší moc by ho mohla nechat odpočinout

Prezident ohrožuje naší bezpečnost a je třeba ho odvolat. Myslí si to europoslanec Jaromír Štětina. Přiznává, že žaloba by asi neměla šanci, i tak ale podle něj má smysl. Miloš Zeman je totiž nemocný člověk a kolaboruje s Ruskem. V souvislosti s konfliktem na Ukrajině prý i kvůli němu hrozí, že se naším směrem vydá jeden a půl milionu uprchlíků. Štětina tvrdí, že prezident dělá Česku ostudu, slýchá to prý v Evropském parlamentu. Zákonodárci toho podle něj moc udělat nemůžou, zasáhnout by ale mohla vyšší moc.

Štětina míní, že prezidentská volba byla ovlivněná Moskvou a za to teď Zeman musí odvádět dobrou práci. Česko prý prohrává informační válku s Ruskem, které prezidenta potřebuje a drží ho, v médiích i finančně. Štětina připouští, že by se Zemanovi voliči mohli cítit žalobou na prezidenta podvedení. Otevírání vředu je ale údajně vždy důležité, když se má něco vyléčit.

Podle europoslance se množí nemravné požadavky, aby prezident zemřel. Sám to prý za řešení nepovažuje. Zároveň ale doslova říká, že by Zemanovi mohla vyšší moc konečně dopřát odpočinek. Taky zmiňuje, že každý vidí, že je prezident nemocný.

Kalousek by měl být premiér

I po útoku ve Štrasburku je podle Štetiny těžké říct, jestli je pro Evropu větší riziko terorismus nebo Rusko. Záleží prý na tom, jak se v Rusku bude situace vyvíjet. K porušování práv totiž dochází i mimo východní mocnost, a pokud jí nedáme pocítit, že jsme silní, mohou její vojenské výpady pokračovat i na Slovensko a do Česka. Štětina varuje, že vláda by mohla Moskvě pronajmout základnu pro ruské vojáky. KSČM totiž vydírá premiéra a jednou by mohla uspět i s požadavkem na vystoupení z NATO.

Štětina tvrdí, že teď se hraje o budoucnost Česka v Evropě. Nesmíme podle něj dopustit, aby se EU rozpadla. Pak by totiž mohlo dojít k otevření starých ran a možná i k válkám. Europoslanec se nediví belgickému premiérovi, který reagoval na údajnou nesolidárnost Česka slovy o ohrožené budoucnosti země v schengenském prostoru. Podle Štětiny teď prostě musíme držet basu.

Chce Evropský parlament posadit Babiše za mříže? Proč by podle Jaromíra Štětiny měl být Miroslav Kalousek premiérem? Jakou šanci vlastně má žaloba na prezidenta? A proč bychom se měli bát Ruska?