Video placeholde

Babišova výdrž je neuvěřitelná, nikdo ho teď nemůže porazit. Dělá to správně, Češi jsou levicoví, říká Herzmann

Pokud Andreji Babišovi vydrží zdraví, budou to mít všichni vyzyvatelé hodně těžké. Sociolog Jan Herzmann, který se přes 40 let věnuje průzkumům veřejného mínění, ale teď v Česku nikoho, kdo by ho mohl vyzvat, ani nevidí. Češi jsou podle něj přesyceni útoky na premiéra a opozice by měla nabídnout pozitivní alternativu, ne jen bourat. Herzmann tvrdí, že Češi jsou spíš levicoví a přes sociální stát tu nejede vlak. Rozkročení hnutí ANO směrem doleva je tedy naprosto správné.

Na hodnocení, jestli hnutí ANO i přes všechny kauzy skutečně nabírá příznivce, je podle Herzmanna ještě brzy. Míní ale, že kritika Babiše lidem nestačí. Navíc dobře zafungoval jeho PR tým. Tvrdé jádro hnutí je teď prý větší, než celý potenciál ODS i Pirátů. Herzmann tak teď nevidí nikoho, kdo by mohl Babiše porazit.

Dost silný vyzyvatel prostě chybí. Stát by jím ale mohli Piráti. Ivan Bartoš podle Herzmanna vybočuje z šedého průměru a jeho strana bude chtít vládnout. Herzman míní, že vedle dost silného soupeře může Babiše limitovat taky zdraví. Premiér prý předvádí extrémní zatížení a výkonnost a je otázka, jak dlouho to vydrží.

Podle Herzmanna umí hnutí ANO dobře prodat úspěchy vlády, i silně levicové otázky, jako jsou navrhované obědy zdarma pro školáky. Herzmann tvrdí, že Češi chtějí velký stát, který se o ně postará a zajistí jim sociální jistoty. Jsme rovnostářští a levicoví. I proto to teď má údajně těžší ODS.

Většina Čechů ale taky není zvědavá na demokratickou debatu, proto volí silné lídry, jako jsou Babiš a Zeman. Podle Herzmanna za to můžou sami politici, kteří mluví pro lidi nesrozumitelně, často spíš o vlastních sporech a abstraktních záležitostech. Zeman a Babiš přitom jsou prý součástí elity, ale dokázali se od ní jako individuality odtrhnout.

Proč se podle Jana Herzmanna svět rozpadá? Jak se změní jeho uspořádání? Kdo může Andreje Babiše porazit? A jaké straně teď hrozí zánik nejvíc?