Video placeholde

Jsem prý hovado, i chytří lidé jedou ohně jako voliči SPD a tlačí mě ke Klausovi ml., říká komik Staněk

V Česku se místo debat extrémně hysterčí. Novináře a komika Luďka Staňka baví překračovat a hledat, kam až může zajít. V pořadu Události Luďka Staňka si dělá legraci ze zpráv a z toho, jak deformují realitu. Ve svých komediálních výstupech a komentářích pak glosuje dění. Tvrdí, že i inteligentní lidé, kterých si váží, umí v diskuzi klesnout na úroveň voličů SPD. Pak prý slýchá, že je starý, blbý a bílý, čímž se cítí tlačen do extrému.

Většina Čechů přitom neřeší, co koho urazí, a není tu tak zatím problém dělat si srandu třeba z černochů. Mladá generace má ale tendenci se víc vymezovat, podle Staňka často hystericky. Všichni se prý shodneme na tom, co je špatné. Problém ale nastává, když se snažíme svoji úzkost z toho, že někoho urazíme, přenášet na druhé a měnit svět k obrazu svému.

Staněk přiznává, že by si možná měl dávat větší pozor na to, co říká. Baví ho ale hledání hranice a její překračování. Třeba kvůli své kritice hnutí MeToo si na sociálních sítích přečetl, že je hovado, a to i od lidí, kterých si vážil. V Česku podle něj o podobných věcech neumíme debatovat. Obě strany údajně extrémně hysterčí a jsou nechtěně zábavné.

I kvůli svobodě se Staněk víc věnuje komedii. Je podle něj hodně jednoduché dělat si legraci z prezidenta Zemana a premiéra Babiše a lidé se tomu hodně smějí. Zároveň je to ale něco, co nechce dělat. Je to prý podobné situaci v USA, kde všichni televizní komici šijí do prezidenta Trumpa a tím zemi ještě víc rozdělují. Staněk tvrdí, že o svých vtipech hodně přemýšlí i proto, aby třeba kvůli humoru na adresu ČT nebyl podobný Okamurovcům.

Televize je podle Staňka konzervativní médium, i proto se v ní hodně reprízuje. Situace v Česku je ale prý extrémní. Dělá se tu přitom hodně původní tvorby, jde ale hlavně o různé variace na nekonečné seriály. Třeba Stardance je pak televizní událost.

Může být neustálé sledování televize zábava? Proč Čechy neuráží tzv. blackface? Co mají společného mileniálové z Radia Wave a Václav Klaus ml.? A proč je dnes komedie tak komplikovaná činnost?

 Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>