Video placeholde

Izsáková: Slováci jsou hrdý národ! Miliony eur pro Ukrajinu od lidí jsou začátek, místo vlády pomohou Češi

Tou sbírkou žije momentálně celé Česko i Slovensko. Zatímco vládní představitelé mluví v Bratislavě o tom, že na Ukrajinu nepošlou ani jeden náboj, obyčejní Slováci založili sbírku, ve které za necelé dva dny vybrali 2 miliony eur na nákup munice pro Ukrajinu. Tedy zhruba 50 milionů korun. S tím, aby peníze skončily na správném místě a byl za ně největší možný užitek, pomůže spolku Mier Ukraině, který sbírku pořádá, česká vláda i české organizace, které se pomoci Ukrajině dlouhodobě věnují. Více o sbírce zjistíte v rozhovoru Martina Bartkovského v pořadu Prostor X, který vedl s jednou ze zakladatelek iniciativy Zuzanou Izsákovou.

„Nemáme velké donory, průměrná částka, kterou lidé posílají, je 60 eur a pochází od tisíců obyčejných Slováků. Jsme hrdý národ, národ Štefánika a nespokojíme se s tím, když aktuální prezident zastává proruské postoje. Národ, který nebojuje o svoji svobodu, si ji nezaslouží, chceme úspěšnou Ukrajinu a věříme jen v takový mír, který skončí stažením ruských vojsk zpět do Ruska,“ říká k iniciativě Municia pre Ukrajinu jedna z jejích zakladatelek Zuzana Izsáková.

Zatímco vládní politici při nejlepším dělají, že iniciativa neexistuje, opoziční politici jim tleskají. Naposledy sbírku podpořila končící prezidentka Zuzana Čaputová i neúspěšný prezidentský kandidát a bývalý diplomat Ivan Korčok. „Vím, že to není mnoho, dva miliony eur jsou strašně málo ve srovnání s tím, kolik by bylo potřeba na Ukrajinu poslat. Ale je to aspoň něco,“ dodává Izsáková. Sbírka je ale teprve na začátku a kam až může vystoupat, není jasné.

Kdo Slovákům s nákupem pomůže? Co se za ně koupí? Kde se bude nakupovat? Kdo všechno je do sbírky zapojen? Nejen to zjistíte v rozhovoru v úvodu článku. Pokud byste chtěli slovenskou iniciativu podpořit, můžete tak učinit zde.