Video placeholde

Prezident NKÚ Kala: Úřady slouží spíš úředníkům než občanům. Byrokracie funguje jako za Rakouska-Uherska

Fungování státní správy, hospodaření s veřejnými prostředky, nebo smysluplnost projektů financovaných ze státních peněz. To jsou některé z oblastí, nad kterými bdí Nejvyšší kontrolní úřad. Z výroční zprávy za loňský rok vyplývá řada nelichotivých poznatků o tom, jak se ve které agendě stát chová. Proč se nám nedaří digitalizace? Proč jsou byrokratické procesy zdlouhavé? A kde stát plýtvá penězi? I na tyto otázky odpovídá prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Podle zjištění NKÚ ve státě nadále přetrvává nehospodárné jednání a přebujelá administrativní zátěž pro občany. I když si současná vláda jako jeden ze svých cílů vytyčila snížení dluhu státního rozpočtu, tempo zadlužování se výrazně snížit nepodařilo. Nespokojenost panuje i v oblasti digitalizace, nebo dotační politiky. Podle NKÚ se objevují problémy v hospodaření a výkonnosti takřka všech rezortů. Namátkou: neefektivní opravy zastaralých vozidel armády, pomalá a nekvalitní výstavba dálnic, netransparentní a zdlouhavé procesy památkové péče, pomalé odstraňování ekologických zátěží, nebo nepřipravenost na krizové situace.

Proč se nám nedaří přejímat to, co se osvědčilo v zahraničí? Jak vláda reaguje na doporučení NKÚ? A co v České republice funguje dobře? Dozvíte se ve videu.