Video placeholde

Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině

Poslanec za TOP 09 Ondřej Kolář spolu s bývalými diplomaty Vladimírem Votápkem a Michalem Žantovským připravili návrh zákona, který by umožnil vyvlastnit nemovitosti cizích států v České republice, pokud tyto státy znamenají bezpečnostní hrozbu. Za jakých podmínek by proběhlo vyvlastnění? O jaké státy a nemovitosti by se jednalo? A skutečně se tak sníží bezpečnostní rizika pro Českou republiku? Na otázky k tématu odpovídá poslanec Ondřej Kolář.

Jako první člověka napadne, že se zákon má týkat nemovitostí v majetku Ruské federace. A poslanec Kolář se tomuto výkladu vůbec nevyhýbá. Zákon je napsaný v obecné rovině, ale impulsem k jeho napsání byly skutečně vyhrocené vztahy s Ruskem, které v České republice vlastní mnoho nemovitostí. Nově by je bylo možné vyvlastnit, ovšem samotné znění zákona vzbuzuje mnoho otázek.

Zákon počítá s vyvlastněním za finanční náhradu. Jaký dává smysl posílat peníze zemi, která vede útočnou válku? Jak se vyvlastněním nemovitostí řeší bezpečnostní hrozby? Kolik nemovitostí cizí státy v Česku mají? A kdo by měl mít tuto agendu na starosti? Dozvíte se ve videu.