Video placeholde

Češka žijící na Ukrajině: Život v Kyjevě normální není, i když se o něj snažíme. V Česku se ale bojím víc

Veronika Ivanets je Češka, která se kvůli manželovi přestěhovala během zuřící ruské války na Ukrajinu. Ve výškové budově v Kyjevě, ve které nyní bydlí, se snaží žít normální život, který ale v žádném aspektu normální není. Ruské rakety a letadla mohou přiletět prakticky kdykoli, a oni tak žijí v permanentním strachu. Paradoxně má ale větší strach, když je na otočku zpátky v Česku. Proč? Nejen to se dozvíte v Prostoru X, kde byla Veronika Ivanets hostem Martina Bartkovského.

„Na Ukrajinu jsem se přestěhovala, protože tam žije můj muž. On nemůže opustit zemi a já jsem se o něj v Česku bála. Je to paradox, ale i když život v Kyjevě normální není, jsem tam víc v klidu než v Česku. Na Ukrajině mám o situaci přehled, vím, co se děje, a nemusím mít takový strach o své blízké,“ říká k životě ve válkou zmítaném městě Veronika Ivanets. Rozhovor jsme natočili den poté, co slovenský premiér Robert Fico tvrdil, že v Kyjevě žádná válka není. Ten samý den ruské rakety na předměstí ukrajinské metropole zabíjely a ničily obytné budovy.

Rodina jí život na Ukrajině rozmlouvala ještě tak čtvrt roku zpátky, teď prý ale pochopili, že to nemá cenu. „Pořád se o mě bojí, ale už mi to tolik neříkají. Snažím se pomáhat, jak to jen jde. S manželem jsme aktivní v domlouvání a distribuci humanitární pomoci,“ dodává.

Jak probíhá v Kyjevě stěhování? Jak rychle se dozví o hrozícím náletu? Jak se pro cizince hledá na Ukrajině práce? A jak je to v zemi s korupcí? Nejen o tom mluví Veronika Ivanets ve videu v úvodu článku.