Video placeholde

Izrael ztrácí podporu ve světě, politici mají dilema. Netanjahu byl vždy proti dohodě, říká Tureček

Česká republika tento týden ve Valném shromáždění OSN nepodpořila rezoluci za příměří v Gaze, byla jednou z 10 zemí na světě, pro bylo 153 států. „Jak toto pomáhá Izraeli? Nijak. Izrael se bude muset s Palestinci dohodnout,“ říká v pořadu Prostor X Břetislav Tureček, ředitel Centra pro studia Blízkého východu na Metropolitní univerzitě v Praze.

Tureček je přesvědčen, že konflikt mezi Izraelci a Palestinci nebude možné vyřešit bez vytvoření palestinského státu. Jinak by totiž na tomto území převážili Arabové, čímž by Izrael přestal být židovským státem. „Česká republika dělá vždycky všechno proti tomu. Nevím, co si od toho čeští zastánci Izraele slibují,“ dodává bývalý zpravodaj Českého rozhlasu z Izraele.

Na Blízký východ Tureček zavítal poprvé v roce 1993. V rozhovoru také vzpomíná, že tehdy byla většina izraelské společnosti nakloněna dohodě s Palestinci a vláda díky tomu prosadila Dohody z Osla. Dnešní premiér Netanjahu byl však již tehdy proti dohodě. Jak se na ni tehdy dívali palestinští uprchlíci v Jordánsku, s nimiž se Tureček setkal? To se dozvíte v ukázce z rozhovoru v úvodu článku.

Celý rozhovor v Prostoru X najdete zde: