Video placeholde

Jurečka po volbách sliboval pevné zvyšování minimální mzdy i příspěvku na péči. Ani jedno se nestalo

Přesně v polovině volebního období se ohlížíme na sliby a vyjádření politiků Fialovy vlády z podzimu 2021. Krátce před jmenováním vlády, 27. listopadu 2021 byl hostem Prostoru X dnešní vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Šéf lidovců tehdy popsal, jaké konkrétní změny chce v resortu zavést. Zmínil tři kroky, z nichž dva se zatím nenaplnily.

Jurečka tehdy navrhoval, aby se některých sociálních dávek týkalo pevné valorizační schéma. Zkrátka aby se s ohledem na inflaci pravidelně zvyšovaly bez ohledu na aktuální rozhodnutí politiků. „U minimální mzdy bych chtěl, abychom našli pravidelný valorizační mechanismus, který odpovídá ekonomické situaci. Aby to nebyla absolutní částka vzniklá nějakým dohadováním, ale procentuální poměr třeba k průměrné mzdě. Aby tady byla předvídatelná sociální politika.“ popsal Jurečka.

Následně ještě dodal, že chce, aby vláda dotáhla do konce důchodovou reformu. „Posílení mezigenerační solidarity a zásluhovosti nejen podle výdělku. Aby se třeba hodnotilo, že jsme investovali do výchovy budoucí generace, aby byla oceněna úloha rodičovství, aby byl společný vyměřovací základ rodičů a partnerů,“ řekl dnešní vicepremiér a předseda KDU-ČSL.

Systémové valorizace zatím vláda nezavedla ani u příspěvku na péči, ani u minimální mzdy. Příspěvek na péči se dokonce v některých stupních závislosti nezvýšil už od roku 2016, ceny přitom za tu dobu vzrostly o více než 40 %. A u minimální mzdy vláda rovněž nevytvořila valorizační schéma, zatím se pořád zvyšuje skrze nařízení vlády a přesná výše tak závisí na politické dohodě.

Důchodovou reformu vláda předložila, zda jde o úplné řešení deficitu důchodového systému, se asi ještě ukáže. Zásluhovost je rovněž součástí, vzniká možnost společného vyměřovacího základu manželů a pro rodiče na rodičovské dovolené se bude důchod počítat tak, jako by v té době odváděli pojistné ve výši počítané z průměrné mzdy.

Mohla vláda v sociální politice udělat víc? Byly Jurečkovy plány nerealistické? Ministrova slova z povolebního období si poslechněte ve videu v úvodu článku.

Celý předvolební dobový rozhovor z roku 2021 s mariánem Jurečkou najdete zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Marianem Jurečkou • Prostor X