Video placeholde

Nerudová: Sestavila bych nejen vládu, ale i hokejový tým nebo dostavěla dálnici. EU nemá být odkladiště

"Jako stát zaostáváme a bez EU nepřežijeme, 'Brusel jsme my'", říká Nerudová. Svoji kandidaturu do Evropského parlamentu obhajuje tím, že chce hájit národní zájmy v Bruselu, jelikož oddělená evropská a domácí politika neexistuje. Jiné motivace odmítá a brání se kritice, kterou vyvolalo její vyjádření v rozhovoru pro týdeník Respekt, že pokud by padla vláda, zvládla by sestavit novou. Na hypotetickou otázku, není podle Nerudové správná odpověď.

Stejně tak jsem mohla být dotázána, jestli bych mohla sestavit národní hokejový tým nebo konečně dostavět dálnici z Brna do Vídně, ilustruje Danuše Nerudová hypotetičnost otázky. Preferuje dialog o reálných věcech, před otázkami 'co kdyby'. Po kandidatuře na prezidentku Nerudová uvažovala o založení vlastní politické strany. Nápad na konec zavrhla 'to považuju za velmi odpovědné rozhodnutí, protože si myslím, že by to vedlo jenom k další fragmentaci, která už tak je velká,' vysvětluje své profesní směřování Nerudová. Kandidatura do Evropského parlamentu pro ní byla logická volba, chce stát na začátku legislativního procesu.

'Mohli bychom dostat silné ekonomické portfolio, asi ne takové, které je spojeno s eurem, protože nejsme zemí eurozóny, takže nějaké finanční služby nebo kapitálový trh – na to myslet nemůžeme, ale určitě můžeme myslet na portfolio rozpočtu, protože to se eura zas až tak netýká, ekonomiky nebo hospodářství,' říká Nerudová.

Celý rozhovor Danuše Nerudové v Prostoru X si pusťte zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Danuší Nerudovou • Videohub

Zaostávající ekonomiku našeho státu můžou sice podpořit vnější impulzy z EU, většina jich ale musí přijít zevnitř. 'Naprosto zásadní zjednodušení legislativy a podnikatelského prostředí. Není možné, abychom byli pořád 143. zemí na světě v délce trvání založení nového podnikání. Musíme udělat reformu zdravotnictví, daňového systému, školství. Jak je možné, že i po novele stavebního zákona jsme pořád 115., 120. země v délce stavebního řízení a získání stavebního povolení?' podotýká a oceňuje projev premiéra Petra Fialy na konferenci Česko na křižovatce. 'Za ty roky, kdy jako odborníci, ekonomové hovoříme o tom, kde máme problémy, tak je to první člověk, který to řekl nahlas a řekl alespoň nějakou vizi, za což jsem velmi vděčná.'