Video placeholde

Voldánová: V České televizi už toho bylo moc, novinařina se změnila. Stres vás nesmí sežrat

Bývalá moderátorka a novinářka České televize Jolana Voldánová má před sebou další výzvu. Jako ředitelka se ujala Nadace Charty 77 a říká, že se do tajů organizace musí teprve ponořit. Propůjčuje jí své jméno a značku, kterou roky budovala právě v České televizi. To, že odchodem z Událostí zájem veřejnosti o ní upadl, jí nevadí, naopak. Je za to ráda. V rozhovoru jsme mluvili o odchodu z ČT, o začátcích v novinařině i o tom, kam se média posunula.

Cesta do Nadace Charty 77 nebyla krátká, naťukávání začalo už loni, popisuje Jolana Voldánová. Nadace se stará mimo jiné o Konto Bariéry, ve kterém vidí nová ředitelka návaznost na myšlenky Charty 77. Zejména v důrazu na svobodu a solidaritu. Kontu Bariéry přispívají desetitisíce lidí a Voldánová zdůrazňuje, že o pomoc si může říct každý, kdo ji potřebuje, třeba i lidé, kteří se vrátí z bojů na Ukrajině.

„Věděla jsem, že když zavřu jedny dveře, otevřou se jiné," říká o svém odchodu z České televize Voldánová. Sešlo se tehdy prý víc věcí na jednou. Jednak už toho prostě bylo moc, zároveň ale může být kolektiv v České televizi v něčem složitý. Popisuje své začátky, kdy poprvé četla delší texty a čtecí zařízení jí točili klikou. Zvládla to díky zkušenostem z divadla, které se pak hodily i v tlaku Událostí.

Na co se teď chce soustředit Nadace Charty 77? Jak se Jolana Voldánová vyrovnávala se stresem a popularitou? A jak se změnil její život po odchodu z České televize? Dozvíte se v rozhovoru.