Video placeholde

Kdo je nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa? Dříve demonstroval proti Babišovi a kritizoval Zemana

Dnes prezident Petr Pavel jmenoval předsedou Ústavního soudu Josefa Baxu. O tom, že je žhavým kandidátem na tento post se již dlouhou dobu spekulovalo. K této příležitosti vydáváme starší rozhovor, ve kterém Josef Baxa odhaluje některé své politické názory a přesvědčení. 

Předsedou Ústavního soudu dnes prezident Petr Pavel jmenoval někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Od úterý nahradí ve funkci končícího Pavla Rychetského. Do funkce ústavní soudkyně Pavel jmenoval profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou, jejíž nominaci Senát schválil ve středu. Ronovskou zároveň prezident jmenoval místopředsedkyní soudu.

Baxa je ústavním soudcem takřka přesně dva měsíce. V justici působí od roku 1984, mezi roky 1998 a 2002 byl také prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Podílel se mimo jiné na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.