Video placeholde

Reportér Novotný: Bude hůř, Izrael eskaluje napětí v regionu. Novináři byli dřív nestranní, to se mění

Navzdory dostupnosti informací a možnosti cestovat prakticky kamkoli stále narážíme na hranice komunistického ghetta, ve kterém jsme žili. Ve srovnání s podobně velkými státy ležícími západně od českých hranic, máme o dění v zahraničí jen malé povědomí, navíc zkreslené předsudky a islamofobními názory. A to natolik silnými, že reportéra Pavla Pawluschu Novotného vyprovokovaly k napsání knihy Proč Alláh stvořil kalašnikov. V reakci na migrační krizi byl totiž svými přáteli poučován, jak to chodí v muslimském světě. Přestože oni tam nikdy nebyli, zatímco on procestoval půlku planety. Nezřídka tak oponoval, že „v severní Africe lidi fandí víc fotbalu než bohu“ a „že Írán je jedna z nejateističtějších muslimských zemí.“

Zvědavost je hnacím motorem, který žene Pavla Pawluschu Novotného do světa. Nejednou ho přitom zavedla i do míst válečného konfliktu. Zajímalo ho, jak vypadá válka, jak se v ní lidé chovají, jakým způsobem se třeba rodiny rozdělují, nebo naopak spojují. „A samozřejmě jsem se chtěl vytahovat na holky, protože jsem v zásadě ošklivý, malý a obézní, tak jsem se snažil to takhle dohnat,“ vtipkuje a přiznává, že tahle strategie moc účinná nebyla. Na druhou stranu téměř všechny končiny, o kterých jako dítě snil, už navštívil. Coby individualista navíc kvitoval, že v pozici novináře může zůstat nestranný, protože bojovat za někoho, nebo s někým mu nikdy nebylo vlastní. Už proto, že je pacifista. „Novinářství původně bylo takové, že lidi byli nestranní a v konfliktu se neangažovali, dokonce nesměli. Bohužel se to mění. Obecně se mění role novináře a mění se i v tom, že spousta lidí už dneska jsou zároveň tak trochu humanitární pracovníci, že tam s sebou něco vezou. To třeba, když já jsem začínal, tak bylo nemožné,“ popisuje, jak se z pozorovatelů a reportérů aktuálního dění stali v průběhu let aktivní podporovatelé, kteří se mnohdy stávají součástí válečné propagandy, jak je patrné na ruské i ukrajinské straně.

K zemím, které si zamiloval, patří Izrael. Jeho současnému vedení ale příliš nefandí. „Vliv Benjamina Netanjahu na Izrael je negativní, zvlášť v poslední době, ta poslední vláda eskaluje situaci v celém regionu. Palestinci nejsou žádní svatoušci a mají svoje problémy, deficity demokracie a podobně, ale i oni jsou touto eskalací zasaženi. Situace bude ještě horší, protože ten neklid tam bude. A já si troufnu říct, že třeba některé ty poslední akce ta pravicová vláda, a hlavně osadníci v ní dělají schválně, aby odvedli pozornost od jiných věcí,“ odkazuje na nedávné střety izraelské policie s Palestinci v posvátném areálu mešity Al-Aksá na Chrámové hoře, které jitří emoce celého arabského světa a aktivují jeho arzenál.

Na pozadí stupňujícího se napětí pak může vláda izraelského premiéra Netanjahua připravovat reformu justice, která by v případě prosazení znamenala oslabení nejvyššího soudu. Soudce by totiž volil jednokomorový Kneset, jehož poslanci by zároveň mohli vynesené rozsudky pouhou parlamentní většinou přehlasovat. „Je to přinejmenším hraniční, podle mého názoru pro izraelskou demokracii, když ne likvidační, tak velmi nebezpečné,“ myslí si Novotný, který nevylučuje třetí intifádu. Předešlé ozbrojené palestinské povstání začalo v roce 2000 a během pěti let si vyžádalo tisíce mrtvých včetně civilistů, kteří se stali oběťmi sebevražedných atentátníků na telavivské diskotéce, v jeruzalémské pizzerii, nebo v hotelu během oslav židovského svátku Pesach.

Čím dojal tajnou policii v Egyptě, kterou byl zatčen během „arabského jara“? Jak to probíhá ve válce a jak často je v ohrožení života? Proč jsou zahraniční novináři jako lední medvědi? A jak by se cítil Arab na Vysočině? Na tyto a další otázky odpovídal Pavel Pawluscha Novotný, novinář, autor knihy Proč Alláh stvořil Kalašnikov a taky dlouhodobě a opakovaně působící reportér z Blízkého východu, Asie a Afriky.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>