Video placeholde

Ringo Čech: Zeman neudělal nic špatně, Antichartu jsem opravdu nepodepsal, chování ČT připomíná totalitu

Miloš Zeman uzavírá triumvirát dobrých prezidentů. Na jeho vládě přitom neulpěla nitka špatného: odporoval blbcům, jeho útoky na novináře byly jen uměleckými příměry a omilostnil Jiřího Kajínka, který nic neudělal a 20 let za to pykal, aniž by v neděli dostal řízek. Jinými slovy dokázal, že i funkce „kladeče věnců“ může být silná. Aspoň podle Františka Ringo Čecha. Ten by dosluhující hlavě státu s nadsázkou vytknul pouze to, že nechodí na Slavii a nezajímá se o děvčata. Co se týče Zemanova nástupce, kvituje, že ho vybírají lidi, protože coby poslanec zažil, jak vypadal parlament v dobách nepřímé volby. „To byl normálně trh s hlasy,“ popisuje bývalý politik, malíř a textař svou zkušenost s tím, že sám už nevolí.

Minulý režim byl diktatura, říká František Ringo Čech, který nevěřil, že se dožije změny. Na jeho slova sice nedošlo, ale s minulostí jsme se nevyrovnali, a navíc spousta věcí totalitu silně připomíná. Jako příklad uvádí poměry v televizi, „kde panoval těžkej totáč, ale pokud jste se nepostavil komunistovi, pokud jste nepřešel do otevřeného odporu, tak vás nechal být. Byl jste prostě poslušný, v pořádku,“ líčí způsob, jakým mohli v někdejší ČST fungovat i umělci, kteří se nechtěli stranicky angažovat. Dnes má navzdory demokracii řada z nich dveře na Kavčí hory zavřené. „V nové televizi jsem nebyl 25 let. Redakce takzvané zábavy je redakce lidí, kteří nemají rádi zábavu. Vede ji nějaký, jmenuju ho, protože si to zaslouží, Maxa (pozn. red. Jan Maxa je ředitel vývoje pořadů a programových formátů). Nevím, do jaké míry to má na vině, ale je vedoucí zábavy, takže ho z toho viním! Zničili celou moji generaci komiků: Mladý, Náhlovský, Mládek, úplně nás zlikvidovali. Viděl jste nás za těch 25 let na ČT1? Neviděl, ani v noci. Komunisti nás ve 23:30, když už se nikdo nedíval, nechali hrát Televizní klub mladých a nechali i dechovku. Tyhle ne!“ cítí coby autor třetí nejúspěšnější hry v historii českého divadla, jedenácti knih a šesti filmů křivdu, která se nedá napravit.

Poškozený byl prý i moderátorkou Danielou Drtinovou. Ta ho v roce 2017 v rozhovoru na DVTV konfrontovala s černobílou fotografií, na níž stojí vedle Karla Gotta u podpisových archů Anticharty a drží v ruce pero. „Pragokoncert byli dva šéfové, Hrabal a Posejpal, kteří ho řídili. A v restauraci Zelená zahrada byl ten Posejpal a já mu říkám: ‚Pane Posejpal, Drtinová mně udělala celonárodní ostudu s tou Antichartou. Nevěří mi, že jsme zdrhli se Schelingrem. Ten podpis Schelingra s cigárem v hubě, to je prezenčka, to není podpis Anticharty. My jsme zdrhli a ženský od vás ze sekretariátu nám volaly druhý den: ‚Ringo my jsme to za vás podepsaly, jinak by byl velký průser.‘ A Posejpal říkal: ‚Ne holky, my jsme to s Hrabalem nařídili, aby vás tam připsali, protože Müller (pozn. red. vedoucí oddělení kultury ÚV KSČ) by nás zabil‘,“ vysvětluje. Jestli a proč držel pero, si zpětně nevybavuje, ale zmiňovaný Josef Posejpal může vše potvrdit.

Navzdory úspěchům a neúspěchům, které zažil a které s blížící se osmdesátkou bilancuje, zůstal celý život komikem, což je patrné i z jeho obrazů. „Jsem naivní umělec čili můžu si dovolit i to, co normální malíři nemůžou. Miluju Ladu a snažím se malovat krásné, pohodové obrázky jako on. Ne vždycky se mi to daří, někdy mi to ujede, ale malování je nádherná věc,“ říká s tím, že i uznávaný výtvarník a spisovatel dětských knížek asi taky leccos věděl o sexu, takže by neměl důvod pohoršovat se nad plátny se zvířátky obdivujícími pohlavní orgány. Těch, kterým se líbí a kupují je, není málo. A tak se František Ringo Čech po 55 letech dostal do pozice, kdy ho malování živí. Aktuálně má rozdělané tři obrazy a jeden z nich nazval Rok 2030: Češi stojí ve frontě na rohlík.

Kdo by měl být příštím prezidentem? Proč na obrazovkách ČST „pokrytecky jásal“ a kdo je aktuálně ve veřejnoprávní televizi nenávidění? Co ho vedlo k tomu, že se vyjadřoval za ty, kteří Antichartu podepsali? A jak si po 63 letech notoval s Ivanem Mládkem? Na tyto a další otázky odpovídal bývalý politik, malíř a textař František Ringo Čech.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>