Video placeholde

Tuna: Babiš nejvíc vydělává na drahotě, na ochránce slabých si jen hraje. Za „Prahu a lásku“ se omlouvám

Coby vystudovaného učitele češtiny pobavila Jana Tunu slovní hříčka o vítězství Prahy a lásky nad vsí a nenávistí natolik, že ji zkopíroval a podělil se o ni se sledujícími na Twitteru. „Netušil jsem, co se rozpoutá. Vlastně se nic moc nedělo do té doby, než to zneužil, jak je jeho zvykem, Andrej Babiš a jeho tým. Nevěděl jsem, že mě sleduje, já jeho ne. A začal přes tohle vyvolávat nenávist, tehdy nastal problém,“ popisuje Tuna, který před lety místo za katedru zamířil do médií a připouští, že to, co se stalo po zveřejnění nekorektního tweetu, ho řádně vyškolilo. „Vnímám to jako chybu a omlouvám se všem, kterých jsem se dotkl,“ sype si popel na hlavu s tím, že sám pochází z venkova a že policisté, kteří si vypráví policejní vtipy, to taky nemyslí ve zlém.

Jeden z nejznámějších výroků Václava Havla, který v revolučních dnech roku 1989 mobilizoval společnost, rezonuje ve veřejném prostoru i po letech. Konkrétně jeho parafráze, kterou na svém twitterovém účtu sdílel Jan Tuna a na kterou reagoval Andrej Babiš prostřednictvím svých sociálních sítí slovy: „Spousta lidí, kteří za každým druhým slovem mluví o pravdě, lásce a demokracii, se navážejí do lidí žijících na vesnicích a v menších městech za to, že mě volili a mluví o nich jako o ovcích, hlupácích a omezencích. Stojím za Vámi. Nenecháme se.“

Nekorektní vtip podle Tuny posloužil prezidentskému kandidátovi jako záminka k dalšímu rozdělování společnosti, které podnítil už Miloš Zeman a jeho potenciální nástupce v šíření strachu, nenávisti a zloby pokračuje. „Andrej Babiš toho velmi mistrně využívá a hraje si na ochránce slabých,“ říká novinář a moderátor s tím, že expremiér ve skutečnosti žádným filantropem není. Vlastní zájmy upřednostnil během pandemie, kdy hygienici i jeho ministr zdravotnictví apelovali na zavedení opatření, ale on se rozhodl je před krajskými volbami ignorovat. „Stálo to spoustu tisíc mrtvých, takže v tomhle on má na rukách krev a tím jsem si naprosto jistý,“ nepochybuje Tuna.

Za odsouzeníhodný považuje i Babišův přístup k obyvatelům vesnic zasažených tornádem. „Neříkám, že by měl pomáhat vlastníma rukama, i když on se tak tváří, ale přijel se vyfotit s Alenou Schillerovou na chodníku a tím to skončilo, zase odjel. A nevšiml jsem si, že by stejně jako jiní miliardáři, protože on je asi čtvrtý, nebo pátý nejbohatší člověk v této zemi, má majetek okolo sta miliard korun, poslal nějaké peníze. Aspoň místní říkali, že nic, a dotklo se jich, že se tam přišel jenom vyfotit a udělat si kampaň,“ kritizuje Tuna, který na místě neštěstí pomáhal jako dobrovolník. Za výraz populismu považuje i expremiérovo zvolání, že zastaví neustálé zdražování potravin. „Říká: ‚Já vám pomůžu. Já zastavím drahotu.‘ Přitom tady ovládá potravinářský a zemědělský průmysl. On nejvíc vydělává na té drahotě a v jeho silách je třeba vyjednávat s řetězci, aby došlo ke zlevnění, protože tu sílu má. Začíná už od toho, že prodává osivo a hnojiva, vlastní půdu, vykupuje obilí. Pak z toho dělá rohlíky, chleba. Vodňanské kuře, Kostelecké uzeniny, Tatra, Olma, to všechno patří jemu, tak proč s tou drahotou něco neudělá?“ pozastavuje se.

Nařčení, že proti Andreji Babišovi brojí dlouhodobě apriori i ve svém pořadu A dost!, nebo nově v sérii reportáží Tuna versus, odmítá. „Někteří lidé mi vyčítali, co pořád Andrej Babiš, ale ono to bylo obráceně. My jsme se začali věnovat nějakému tématu, například nebezpečným ftalátům a vyskočil na nás Andrej Babiš. Věnovali jsme se nebezpečné titanové bělobě, vyskočil na nás Andrej Babiš,“ vysvětluje, čím si expremiér vysloužil jeho mediální pozornost a proč ho opakovaně konfrontoval i před kamerou.

Jakým způsobem si pojistil byznys s ftaláty? Které z potravinářských firem expremiérova svěřeneckého fondu podporují Potravinové banky bojující proti plýtvání a hladu a jakou měrou do nich přispěl sám Andrej Babiš? Proč není adekvátní jeho srovnání s Tomášem Baťou? Proč má stále tolik příznivců? A o co mu v současné době jde? Na tyto a další otázky odpovídal novinář a moderátor Jan Tuna.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>