Video placeholde

Byla to prohra, ale stálo to za to, říká po návratu z USA exposlanec Farský. Co se naučil a jak to využije Česko?

Politicky to byla prohra, připouští Jan Farský po návratu z osmiměsíční stáže na oregonské univerzitě, kterou „zaplatil“ poslaneckým mandátem i pozicí šéfa klubu STAN a nadto čelil nařčením z lhářství, protistátní činnosti nebo amatérismu. „Zvláště od Miloše Zemana, Tomia Okamury a Andreje Babiše to bylo drsné. Na druhou stranu já jsem si taky roky nebral servítky, takže chápu, že když měli šanci, tak se do mě pustili,“ uznává Farský s tím, že ve všech jiných ohledech stál jeho pobyt v USA za to. Po letech ležel od rána do večera v knížkách a začínal i končil dny s rodinou. A uvědomil si díky tomu, že dospět chce vidět nejen svoje děti, ale také Evropu. O obojím mluví s velkým zaujetím v rozhovoru pro Prostor X.

V projektu, se kterým v roce 2019 žádal o Fulbrightovo stipendium, se Jan Farský zabýval společnou evropskou obranou a změnou rozhodování v Evropské unii. Svého času akademické téma se krátce po jeho odjezdu na studijní pobyt začátkem letošního roku stalo vysoce aktuální a praktické. „Vždycky, když je Evropa v průšvihu, ať už je to rok 1917, rok 1942, nebo rok 2022 s Ukrajinou, tak se dívá na Ameriku jako dítě, jestli teda pošlou dostatek raket, dostatek vojáků nebo vycvičených lidí a dostatek techniky,“ popisuje bývalý poslanec a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, podle kterého stojí Evropa na rozcestí a změna jejího přístupu je nevyhnutelná, protože celý svět se změnil. Už není bipolární, ale spíš tripolární, možná kvadrupolární, takže pokud chce být jako velmoc jedním z pólů, kterým ekonomicky, lidsky, historicky i hodnotově vždycky byla, tak se musí dokázat ubránit.

„My máme v Evropě takovou romantickou představu a my politici rádi svoje občany v tom přiživujeme, že bychom se ubránili sami, ale, řekněme si to na rovinu, Česká republika má skvělou armádu, jsou to totální profíci, ale když bychom byli sami, nikdy nemáme šanci. Nám nezbývá nic jiného než spolupráce. A proč tu spolupráci děláme tou dražší, složitější a do budoucna oslabující cestou přes nákup hotových výrobků, když bychom mohli jít svojí cestou, kdy my zbohatneme jako Česká republika, Evropská unie zbohatne a bude bezpečnější, NATO bude bezpečnější a tím bude bezpečnější i naše část světa,“ poukazuje na současnou nejednotnost, která je pro jednotlivé státy finančně i existenčně nevýhodná. Roztříštěnost investic do výzkumu a vývoje nových technologií totiž snižuje evropskou konkurenceschopnost a nezávislost. Příkladem, že je možné společnými silami v globálním měřítku uspět, je francouzsko-německo-britský Airbus.

Současně je podle Farského pro budoucnost starého kontinentu klíčové omezit právo veta a přiklonit se k rozhodnutí většiny. „Těm, co říkají, že bychom přišli o suverenitu, odpovídám, že jsme o ni přišli kvůli Orbánovi, který nás řídí,“ varuje před principem jednomyslnosti na příkladu Maďarska, které blokovalo přijetí protiruských sankcí.

O poznání nejasnější představu má o vlastním politickém směřování. „Teď si užívám něco, co jsem úplně neplánoval, ale zároveň nejsem životně ten typ, který se hroutí z toho, co zrovna má. Svým způsobem jsem dostal darem čas pro děti a toho se nechci nějak extra rychle zbavovat,“ přiznává s tím, že za svými stranickými kolegy plánuje dojíždět jednou, nebo dvakrát týdně. Jedna z prvních otázek, kterou položí předsedovi hnutí Vítu Rakušanovi, bude, proč tak usilovně bránil dnes už bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, jenž byl prokazatelně v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem, nechvalně proslulým v kauze Dozimetr. „Přiznám se, že z toho, co jsem četl zvenčí, jsem to nepochopil,“ říká Farský a věří, že se STAN vrátí na politické výsluní díky silným osobnostem, které ho reprezentují. „Praví nositelé STANu jsou ti, kteří mají v sobě ty hodnoty, jenom nekřičí na Twitteru nebo na sociálních sítích tak nahlas, takže média si jich tolik nevšímají,“ dodává.

V čem by se Evropa měla učit od USA a naopak? Jaké jsou reakce Američanů na pomoc válkou zasažené Ukrajině? Jak teď může Vladimir Putin ohrozit jednotu evropských států? Kdy poprvé začal uvažovat o odchodu z politiky? Nebo čím se teď živí a co ho na tom baví? Na tyto a další otázky odpovídal Jan Farský.

Pokud se vám rozhovor s exposlancem a místopředsedou hnutí STAN líbil, podpořte Prostor X v anketě Křišťálová Lupa a hlasujte pro nás v kategorii Online video zde. Děkujeme!