Čtyři roky s pořadem Prostor X: Andrej Babiš a Petr Fiala

Čtyři roky s pořadem Prostor X: Andrej Babiš a Petr Fiala Zdroj: Reflex.cz

Babiš myslel, že má rakovinu, Fiala nemohl odejít od Zemana. Sledujte nejlepší politické rozhovory

Už čtyři roky Reflex přináší Prostor X. A když už je to výročí, nabídneme vám tento týden to nejzajímavější z uplynulých čtyř let ve výběru Čestmíra Strakatého. Pěkně roztříděné do pěti témat: politici, covidová pandemie, válka na Ukrajině, kultura a zpovědi osobností. Mimochodem první Prostor X s Michaelem Žantovským vyšel 3. září 2018.

Pokračování 2 / 6

Babiš: Politika mi zničila zdraví, myslel jsem, že mám rakovinu, ale byl jsem úspěšný. Za nás bylo líp

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub

24. února 2022

Od ledna 2014, kdy vstoupil do politiky, toho Andrej Babiš podle svých slov udělal strašně moc a byl úspěšný. Na oltář své službě veřejnosti přitom obětoval nejen Agrofert, který svým odchodem poškodil, ale i své zdraví. „Myslel jsem, že mám rakovinu prostaty, byl jsem na biopsii. Víte, co je biopsie? Čtrnáctkrát vás bodnou a potom čůráte měsíc krev,“ říká s tím, že už nepracuje 16 hodin denně a zhubl 13,5 kilo.

Proč by musel být sprostý, kdyby mluvil o primátoru Hřibovi? V čem jsme byli ve světě navzdory 8. nejvyššímu počtu úmrtí během pandemie best in covid? Co se stalo s pravidelným nedělním Čau lidi? A jaká je jeho definice konstruktivní opozice? I na tyto otázky odpovídal Andrej Babiš v Prostoru X.

Pokračování 3 / 6

Fiala: Musíme se zbavit závisti, dělám věci správné, ne populární. Z jednání se Zemanem jsem nemohl odejít

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Petrem Fialou • Videohub

25. května 2022

Měli bychom se zbavit falešného srovnávání se s druhými, myslí si premiér Petr Fiala a upozorňuje, že v konečném důsledku závistí netrpí jen jedinci, které sžírá, ale celá společnost. To, jaké vyznává hodnoty, je totiž určující pro zvládání těžkých situací spojených s ekonomickou nejistotou. Obavy z ní předseda vlády nezlehčuje, musí nicméně hledat rovnováhu, aby současně pomáhal lidem a brzdil inflaci.

Co říká na výsledky aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK, ve kterém se víc než 70 % lidí vyjádřilo, že protiinflační opatření vlády nejsou dostatečná? Jak velké zásoby plynu Česko v současnosti má a o kolik se zvýší průměrný důchod? Proč o příspěvek na bydlení nežádají všichni, kteří na něj mají nárok, nebo kdo bude koaličním kandidátem na prezidenta? I na to odpovídal premiér České republiky a předseda ODS Petr Fiala.

 

Pokračování 4 / 6

Bartoš: Masakr, hloupost. Zakotvení manželství v ústavě zabráníme, je to cesta na východ a k totalitě

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem • Videohub

3. srpna 2022

Nejen k 800 000 společných voličů Pirátů a Starostů, ale ke všem občanům cítí vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš závazek, na kterém kauza Dozimetr nic nemění. Stal se průšvih, který poškodil celou úřadující koalici, a jemu není příjemné, že je v souvislosti s ním dotazován, jestli opustí vládu. Odpověď má jednoznačnou – zůstává. Věrný chce být i myšlenkám humanismu a odkazu Václava Havla.

Jakým způsobem bude vláda řešit krizi bydlení a jakou roli v ní hraje Lex Ukrajina? Jak pomůže požárem zdevastovanému Hřensku? Jaké výhrady má k úspornému tarifu? Na čem se neshodne s ministerským kolegou Marianem Jurečkou? A kde je potenciál šetřit? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X Ivan Bartoš, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj.

Pokračování 5 / 6

Rakušan: Už se hraje o ministra vnitra, chtějí mě odstranit, protože se bojí. Babišovi tu radost neudělám

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vítem Rakušanem • Videohub

29. června 2022

„Koaliční partneři dobře vědí, jaká se tady hraje hra,“ je přesvědčený ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, kterého lídr opozice Andrej Babiš označil v souvislosti s korupcí na pražském magistrátu za „hlavu hydry“, jež zneužívá své pravomoci, aby kryla mafiánské praktiky spolustraníků. Takové nařčení z úst trestně stíhaného expremiéra, který sám čelil střetu zájmů, považuje Rakušan za paradoxní. Ve skutečnosti podle něj slouží celá kauza jako dobrá záminka k jeho odstranění z čela resortu.

Jakým způsobem figuroval v kauze Dozimetr? Kým byl pro něj Petr Hlubuček? Jak se podle něj celá kauza promítne do komunálních voleb a obává se jejich výsledků? Jakého prezidentského kandidáta podpoří hnutí v boji o Hrad? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Pokračování 6 / 6

Su z Brna a Válkovi nerozumím, Babiš by byl dobrý prezident, klidně s ním pojedu karavanem, říká Schillerová

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou • Prostor X

18. ledna 2022

Alena Schillerová odmítá, že by se hlasitou kritičkou Fialova kabinetu stala proto, aby umetla Andreji Babišovi cestu na Hrad. Podle ní by byl ale dobrým prezidentem, protože má tah na branku a obrovské kontakty v zahraničí, což se mimo jiné ukázalo, když bylo potřeba zajistit dýchací přístroje nebo vakcíny. „Pokud se rozhodne, tak s ním klidně budu jezdit v karavanu,“ říká trochu s nadsázkou bývalá ministryně financí Babišovy vlády.

Jaký by měl podle ní být příští český prezident? Co bylo hlavním důvodem, kvůli kterému se jednání o vyslovení důvěry vládě stalo nesnesitelně dlouhé? Proč je špatná čeština Andreje Babiše v pořádku na rozdíl od brněnského hantecu ministra Válka nebo čím nový ministr financí znevážil práci finančních odborníků? Nejen na to odpovídala Alena Schillerová v Prostoru X.