Video placeholde

Grubhoffer: Omikron se tu vybláznil, opatření ale rušíme moc rychle. Na podzim může přijít jen mírná vlna

Rozvolnění přišlo dřív, než mělo, myslí si Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd. Podle něj měla protiepidemická opatření platit až do konce února. Za předčasné momentálně považuje také zabývat se otázku odložení respirátorů, tu bude relevantní pokládat si v půlce března. Rozhodující při jejím zodpovídání by přitom mělo být incidenční číslo, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Vláda by jeho prostřednictvím mohla určit hranici, pod kterou když klesne, odpadne i povinnost nosit respirátory. Grubhoffer tuto hranici vidí na incidenčním čísle 500. Nechat rozhodnutí bez jakéhokoli plánu jen na společnosti a vlastním uvážení jednotlivců nefunguje.

„Čísla klesají, to je pravda, ale vzhledem k setrvačný jevům. S tím uvolněním, ke kterému došlo minulý týden, předpokládám, že se pokles zbrzdí a protáhne se fáze zplošťování pandemické křivky,“ predikuje další vývoj pandemie ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. To by samo o sobě ještě nebylo důvodem relativizovat všeobecný optimismus. K opatrnosti ho vede šíření nákazy mezi staršími lidmi a na klidu mu nepřidává míra jejich proočkovanosti. „Poté, co se koronavirus doslova vybláznil mezi školní mládeží, tak najednou se začíná dostávat a začal dostávat minulý týden do seniorních věkových skupin,“ upozorňuje s tím, že zejména absence třetí posilovací dávky by pro ně mohla být ohrožující. Proto je přesvědčen, že zrušení opatření přišlo příliš brzy. Zda bylo správné, ukážou až další týdny.

V horizontu měsíců vypadá situace příznivě a léto bude pravděpodobně kopírovat „nesnesitelnou lehkost bytí“ loňských prázdnin. Zlomový bude znovu podzim. „Budeme sledovat, co se bude dít v podrovníkové části zeměkoule a také v celém třetím světě, poněvadž to bude ta laboratoř pro mutace, nedejbože kombinace vedoucí k nějaké příští nové formě. Doufejme, že to tak nebude,“ říká Grubhoffer a dodává: „Vývoj soužití mezi virem jako absolutním parazitem a jeho hostitelem, v tomto případě člověkem, je normálně otázkou staletí, takže my žijeme skutečně ve velmi krátkém časovém úseku a těžko můžeme předjímat, jestli už se teď koronavirus dostatečně vybláznil, že už zůstane v této formě.“

Pokud by se vývojová větev zastavila u omikronu a nová varianta nevznikla, přijde s největší pravděpodobností na podzim jen mírná vlna onemocnění. „Nebude zahlcovat nemocnice v žádném případě. To je spíš alternativa pro nějakou zdivočelou variantu, ať už omikronu, nebo nějakou jinou,“ myslí si.  

Proč je omikron tak odlišný od předchozích variant koronaviru, znamená jeho lehčí průběh i mírnější post-covidové stavy a proč není dobré rezignovat na testování úplně, odpovídal Libor Grubhoffer v Prostoru X.