Video placeholde

Smejkal: Připravme se i na nejhorší, omikron není hračka, sledovat počty nakažených už nemá smysl

„Nezapomeňme na to, že příroda nás může překvapit,“ varuje epidemiolog Petr Smejkal, který sám sebe označuje za optimistu, ale na základě předchozích zkušeností nechce dělat ukvapené závěry. „Všechna data poukazují na to, že to s velkou pravděpodobností už horší nebude, ale musíme být připraveni na to, že to horší může být,“ drží se ve svých predikcích dalšího vývoje pandemie při zemi a upozorňuje přitom na dvě věci. Tou první je fakt, že úroveň poznání koronaviru je pořád velmi malá, tou druhou pak mýtus, podle kterého je varianta omikron „úplná hračka“. S ohledem na ně je žádoucí situaci nepodceňovat a o etablovaných faktech už nediskutovat. Bavit se znovu o nošení roušek nebo významu posilující dávky považuje za stejné, jako debatovat o tom, zda je země kulatá, nebo placatá a následně si odhlasovat, že je šišatá, aby byli všichni spokojení.

Za přínosné pro zvyšování informovanosti ve společnosti nepokládá epidemiolog Petr Smejkal ani duely odborníků, kteří zastávají v přístupu k pandemii protichůdná stanoviska. „Obecně jsem proti tomu, aby média dávala 5 minut pro Hitlera a pět minut pro Žida, to znamená, tady je jeden extrém, tady je druhý, teď si to poslechněte, zasmějme se a budeme hlasovat. O některých věcech se hlasovat nedá. Některé věci jsou prostě pravdou a některé věci jsou lží. A lež se dá velmi hezky vysvětlit,“ říká s tím, že média by v takovém případě měla shrnout, kdo z obou vědců je blíž současnému vědeckému poznání, aby diváci nepodléhali pouze tomu, jak je kdo v takové názorové výměně přesvědčivý nebo jak vypadá.

Za bezpředmětnou považuje i polemiku o tom, jestli má očkování na přenos koronaviru vliv. To, že má, potvrdil i prestižní týdeník The New England Journal of Medicine, otázku, kterou bychom si proto měli teď klást, není zda, ale jak moc. „Očkování významně snižuje pravděpodobnost, že skončíte v nemocnici, úplně snižuje pravděpodobnost, že skončíte na JIPu, a významně snižuje přenos, ale nezabraňuje přenosu. Snižuje ho, zapamatujme si to,“ apeluje vedoucí skupiny MeSES a člen vládního Národního institutu pro zvládání pandemie.

Důležité je podle něj také nezapomínat na globální šíření viru. „Do té doby, než proočkujeme svět, se může stát, že nějaká varianta přijde a nikdo vám nemůže říct, že bude lepší, než je omikron. Rozhodně víme, že koronavirus už je sezónní záležitost, takže jaro a léto budou dobré, ale spíš jde o to, aby byl dobrý i podzim. On určitě bude lepší, než podzim loňského roku. Jen se to nebude dít ve skocích tak, že jeden den otevřeme okno, bude svítit sluníčko a žádný koronavirus nebude, tak to prostě není,“ dodává.

Proč je podle něj povinné očkování profesních skupin žádoucí a v jakém ohledu zaostáváme za Spojenými státy, kdy podle něj opadne současná vlna omikronu a jak se mu funguje v názorově nesourodém Národním institutu pro zvládání pandemie, prozradil Petr Smejkal v Prostoru X.