Video placeholde

Babiš si jde pro vítězství, Zeman do toho může hodit vidle, vláda ANO s ODS je reálná, říká politolog Lebeda

Andrej Babiš je na hraně autoritativního populismu, zatím si dává pozor, říká politolog Tomáš Lebeda. Otázka podle něj je, jak by se zachoval, kdyby začal výrazně ztrácet podporu. Teď má slušnou šanci, že ve volbách znovu vyhraje, ale pak se může situace zkomplikovat. Podle Lebedy se dá očekávat, že prezident Zeman nechá Babiše vládnout i bez důvěry. Vše přitom bude záležet na výsledku. Pokud získají opoziční koalice většinu, bude pro ně vládnutí extrémně těžké.

Umím si představit vládu ANO s ODS, je to reálná možnost, říká Lebeda a popisuje možné povolební scénáře. ODS je podle něj hladová po moci a situace se může vyvinout různými způsoby. Politolog zároveň míní, že demokracie v Česku skutečně po volbách ohrožená být může. Hlavním tématem voleb je přitom populismus, toho fiskálního se dopouští i opoziční strany.

 

Jací lídři jsou Petr Fiala a Ivan Bartoš v porovnání s Andrejem Babišem? Jak moc změnil hru volební zákon? Jaké šance má teď opravdu hnutí ANO? A jak pevné budou opoziční koalice po volbách?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>