Video placeholde

Středula: Babiš se mě bojí, choval se před námi neslušně a nepřijatelně, zvažuji kandidaturu na prezidenta

Uzavření průmyslu by mělo přijít co nejdřív, stále prosazujeme „velikonoční pomoc zdravotnictví“, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Vláda podle něj dává přednost průmyslu před zdravím lidí. V rozhovoru popisuje vyostřené jednání s ministry, kde se premiér s dalším členem kabinetu překřikovali. Vyzývá, aby vzniklo něco jako podpůrný covidový program pro občany, který by zlepšil třeba podmínky lidí v nezaměstnanosti, a taky přiznává, že zvažuje kandidaturu na prezidenta.

Premiér se choval způsobem, který je pro mě lidsky i věcně neakceptovatelný, měli s námi řešit něco jiného, ne své osobní problémy, říká Středula o sporech ve vládě, jehož byli s dalšími partnery svědky na konci února. Babiš prý neslušně okřikl jednoho z ministrů, navíc se řešily testy místo obecnějšího vývoje situace. Tehdejší jednání podle něj ukázalo, že vláda jedná nekoncepčně a nemá plán. K reakci na „protiútok“ Babiše Středula říká, že se ho premiér zjevně bojí.

Středula dál navrhuje uvedení průmyslu do „svátečního režimu“ v době okolo Velikonoc. Pomohlo by to podle něj zdravotnictví za relativně nízkou cenu. Omezení průmyslu je ale prý potřeba, a to co nejdřív. Středula tvrdí, že se otázka průmyslu neřešila celý rok. Odbory přitom zaměstnance vyzývaly, aby se nechali testovat už před tím, než to bylo povinné. Zároveň podle něj některá testovací místa záměrně zaplňují termíny, aby lidé museli na ty zpoplatněné. Svá tvrzení prý staví na důvěryhodných základech.

Neřekli jsme veřejně jména, ale problém firem, kde se opatření obcházela, jsme pojmenovali, říká Středula. Zmiňuje zkušenost z podniku blízko jednoho z uzavřených okresů, kde se netestovalo, byli tam lidé hlava na hlavě a vedení rozdávalo nekvalitní roušky. Zároveň jsou ale problémy i na straně hygieny, popisuje třeba zkušenost z velké firmy naVysočině, kde sami trasovali a nahlásili potenciálně nakažené, ale nikdo se jim neozval.

Středula v rozhovoru poprvé přiznal, že zvažuje kandidaturu na prezidenta. Rozhodnout se chce podle toho, jestli bude cítit podporu od lidí a bude věřit, že je schopen úřadu něco dát. Zatím pevně rozhodnut není. Je ale přesvědčen, že je schopen dát lidem, které teď ve funkci předsedy odborů zastupuje, co potřebují.

Jak by měl stát přesně pomoct občanům v rámci teoretického programu Covid občan? Jak přistupují firmy k protiepidemickým opatřením? Proč je stále potřeba omezit průmysl? Jak vypadají jednání s premiérem? A podle čeho se Josef Středula rozhodne, jestli bude kandidovat na Hrad?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>