Video placeholde

Daniel Prokop: Lockdown bude delší než 3 týdny, firmy musí buď ještě víc testovat, nebo zavřít

Testování ve firmách by mělo být častější, než teď schválila vláda, říká sociolog z firmy PAQ Research a člen NERV Daniel Prokop. Antigenní testy můžou mít různou kvalitu, ve firmách by se měly opakovat každé tři dny. Vláda by taky podle Prokopa měla firmám výrazně víc na testování přispívat a umožnit jim díky programu Antivir A zavřít. Experti jí už v říjnu a listopadu doporučovali zavést povinné testování ve firmách, protože ve PES 5 jely bez omezení na rozdíl od zbytku společnosti.

Nejsem pro úplné uzavření průmyslu, jsou s tím spojené velké náklady a komplikace, ale vláda nemůže říkat, že to je vyloučené, vytváří tím morální hazard, tvrdí Prokop. Lidé pak mají pocit, že zatímco některé části ekonomiky se uzavřou bez detailnějšího vysvětlení, jiné jsou nedotknutelné. Zároveň by měl kabinet přiznat, že lockdown bude delší. Říkat, že se za 3 týdny bude otevírat, podle Prokopa vytváří nereálná očekávání. Třeba školy by se prý otevírat neměly dřív než v dubnu.

Všechny kompenzace, které jsou motivující a dobré, jsou i zneužívané, přiznává Prokop. Je to ale podle něj cena, kterou se vyplatí zaplatit. 100% nemocenská, kterou prosazovala vláda, byla podle něj možná až příliš štědrá, lidé by totiž často měli víc, než je jejich čistá mzda. V tuhle chvíli je přitom motivace nutná cesta, bez které testování ve firmách fungovat nebude. Firmy je ale taky třeba víc kontrolovat.

Podle Prokopa je třeba zároveň víc kontrolovat dodržování karantény, tedy že lidé jsou skutečně doma a nechodí třeba na návštěvy. Kontrol zatím proběhlo zanedbatelné množství a stát reálně neví, jak se karanténa dodržuje. Prokop tvrdí, že je klíčové snížit mobilitu spojenou s prací. Zatím se snížila asi o 24 %, cíl je ale ještě o 20 % dál.

Jednou z pandemií nejpostiženějších skupin jsou samoživitelky, popisuje Prokop. Jde o několik důvodů, které jsou dlouhodobé a teď se dostávají na světlo, roli hraje třeba vyšší zdanění práce. Na dlouhodobější problémy si zaděláváme ale taky kvůli zavřeným školám, vzdělávání je u nás omezené skoro nejdéle na světě. Může to zejména v problémových regionech vést k tomu, že na vzdělání víc dětí nedosáhne.

Co vládě doporučovali experti a NERV a jak na rady reagovala? Jak nejlépe řešit situaci ve firmách? Jakou roli má pracovní mobilita pro vývoj pandemie? A jak dlouho bude realisticky současný lockdown trvat? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>