Video placeholde

Babiše jsem dělal 45krát, černý Hitler pro mě za hranou není, říká tvůrce obálek Reflexu Jan Ignác Říha

 Jan Ignác Říha už 11 let připravuje ikonické obálky časopisu Reflex. Dostal se k tomu přes výtvarné umění a skládání koláží. Politika ho baví a za obálkami, na kterých často jsou premiér Babiš a prezident Zeman, žádnou „masáž“ nevidí. Jen Babiše na obálku upravoval minimálně 45krát.

Na začátku práce v Reflexu byly koláže Davida Ratha a Davida Černého. Jeden měl být původně jako Hitler, ale do časopisu se dostal až později. Říha říká, že jednou z jeho nejoblíbenějších obálek je ta k brexitu, která je hodně komplexní a za kterou je i hodně práce.

Říha pracuje s Photoshopem a déle než tvorba na počítači mu často zabere příprava. Hledání fotografií, vymýšlení konceptu. V rozhovoru popisuje, jak přemýšlel o Tomiu Okamurovi, který na obálce skončil jako „klaun“ Pitomio. Říká, že třeba obálka s černým Hitlerem, která byla poměrně kontroverzní, pro něj za čarou není.

Politika Říhu zajímala už od mala. Jeho táta, který připomínal Husáka, mu dával ke čtení noviny, tehdy Rudé právo. To, co dělá, v něm rezonuje, respektive s pohledem obálek souzní.

Jak se Janu Ignáci Říhovi žije ve Španělsku? Vadí mu přehnaná korektnost? A v čem je dnešní doba šílená?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>