Video placeholde

Imunolog: Koronavirus už má čtvrtina Čechů, nakazit se je pro většinu jen dobře, promoření musí proběhnout

Být vystaven koronaviru je jen dobře, musíme ochránit rizikovou populaci a zbytek přirozeně očkovat, tedy promořit, říká imunolog Karel Drbal. Zdravotnictví podle něj situaci zvládá a teď je třeba začít uvolňovat opatření, jinak může být další vlna epidemie ještě silnější. Chybí ale řízení a plán ze strany vlády, stát totiž nemá na správných místech odborníky.

Musíme zvýšit přirozené očkování virem, promoření, říká Drbal. Máme už na to dostatečnou kolektivní imunitu a chytrá karanténa by byla v tuhle chvíli kontraproduktivní a vedla by k opaku. Promoření je podle něj jediné a nevyhnutelné řešení, které musí proběhnout. Horší průběh má nemoc vždy, když je v těle nějaký chronický zánět. Drbal lidem proti koronaviru doporučuje hodně pít a proplachovat nosohltan slanou vodou.

Nakažená už je teď asi čtvrtina Čechů, odhaduje Drbal. Rozporuje oficiální statistiky vlády. Klíčové je podle něj vědět, jak virus postupuje, a lokalizovat ohniska. To my ale v tuhle chvíli nedokážeme. Zásadní je přitom dávka viru, tu je potřeba měřit. Podle ní se pak dá předpovídat, jak by se mohla epidemie vyvíjet.

Kdy vlastně přišel koronavirus do Česka? Podle Karla Drbala dost možná už v lednu, kdy tu byli první nakažení, a my o nich nevíme, protože jsme je nehledali. Kritizuje to, jak stát testuje a o testování informuje. Vědcům prý chybí data a my tak nevíme, jak kvalitní testy jsou.

Je v Česku menší „dávka“ koronaviru než v jiných zemích? Je na místě brát data a statistiky vlády s rezervou? Jaký průběh bude epidemie v dalších týdnech mít? Co určuje, jak vážné komplikace s nemocí covid-19 člověk prodělá? A jak může pomoct proplachování nosu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>


Vláda si plní dávný sen: zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív