Video placeholde

Lékař Balík: Koronavir nezastavíme, pro většinu je to rýma, čísla mrtvých jsou zkreslená. Politici ho zneužívají

Musíme uvolňovat restriktivní opatření, zdravotnictví to zvládne, počty mrtvých dokážeme minimalizovat, říká Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice. Zákazy podle něj můžou situaci spíš podvazovat a zhoršovat, naprosté většině lidí navíc komplikace nehrozí. Balík se víc bojí dopadů na ekonomiku a demokracii. Reálná situace v nemocnicích není tak hrozná, jak se může zdát.

Martin Balík jako lékař podával experimentální lék remdesivir taxikáři, jehož stav se zlepšil. Není ale možné říct, že za to mohl právě remdesivir, spoléhání se na jakýkoliv lék teď prý nemá smysl. Tvrdí, že počty mrtvých jsou zkreslené, protože naprostá většina lidí zemřela na jiné komplikace, a má pro to důkazy. Zároveň neodpovídají počty uzdravených, kterých je víc.

Epidemii koronaviru už nezastavíme, Roman Prymula má pravdu, společnost je třeba promořit, tvrdí Balík. Je podle něj na místě ustoupit od restriktivních opatření, protože škody na ekonomice a společnosti budou větší než škody na životech. Většině lidí nic nehrozí, je to pro ně v podstatě rýma nebo chřipka, dodává. Komplikace přichází třeba s obezitou, ale i vážně nemocní můžou covid-19 přežít bez větších potíží. Zdůrazňuje, že je třeba nepodceňovat lidi, kteří se dokáží sami chránit.

Kolegové v práci dostávají pokuty, že si jdou zaběhat a nemají dotaženou roušku, dějí se věci, které jsme si nedovedli představit, popisuje Balík. Dá se to vnímat jako zneužití situace ze strany politiků a někteří z nich s tím podle Balíka dál kalkulují. Dopady přitom můžou být devastující. Klíčové teď pro výhled dopředu bude, jak rychle dokážeme opatření rozumně uvolnit.

Proč už teď není možné epidemii koronaviru zastavit? Je promoření skutečně jediná cesta dopředu? Proč se nebojí toho, že by české zdravotnictví mohlo zkolabovat jako to italské? Jaký vliv má na péči kritická situace v počtu sester? A je náš výhled teď optimistický?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>