Video placeholde

Koronavirus ovládne volby, v Americe se může nakazit až 150 milionů lidí, říká Matěj Schneider

Koronavirus úplně změní podzimní prezidentské volby ve Spojených státech, míní publicista Matěj Schneider. Donald Trump nejdřív pandemii zlehčoval, později ale dramaticky otočil a v posledních dnech ji začal brát vážně. Na významu získává taky diskuze o reformě zdravotnického systému, kterou prosazují hlavně demokraté. Teď se zdá, že blíž k souboji s Trumpem má bývalý viceprezident Joe Biden.

Koronavirem by se mohlo nakazit až 150 milionů Američanů, cituje Schneider experta, který o pandemii promluvil v americkém Kongresu. To by znamenalo miliony mrtvých. Desítky milionů Američanů jsou přitom špatně pojištění, nebo pojištění nemají vůbec. Jde většinou o chudší lidi s minimem úspor. Nákaza tak pro ně podle Schneidera může znamenat doslova existenční problémy. Spíš tak nepůjdou k lékaři, budou dál pracovat a virus šířit.

Donald Trump změnil svůj postoj k pandemii až v posledních dnech. Podle Schneidera za to mohl i známy moderator Fox News Tucker Carlson, který za ním přiletěl do jeho resortu na Floridě a o krizi s ním promluvil. Přístup jednotlivých států se přitom taky liší, některé už zakázali vycházení. Třeba guvernér nejpostiženějšího státu Washington podle Schneidera varoval, že kdo opatření nedodrží, může prostě zabít své prarodiče.

Ve stínu koronaviru pokračují ve Spojených státech primárky. Po posledním hlasování získal náskok Joe Biden a k nominaci má výrazně blíž. Už řekl, že bude chtít po svém boku ženu, tedy viceprezidentku. Podle Schneidera přichází v úvahu třeba černošská neúspěšná kandidátku na guvernérku Georgie Stacey Abramsová. O šancích samotného Bidena ale rozhodne postup pandemie, případná krize a možná i jeho známé přeřeky.

Jak se koronavirus podepíše na sčítání lidu ve Spojených státech a proč je tak důležité? Jak pomáhá změna rozložení volebních okresů, která právě ze sčítání vzejde, k potlačení hlasů menšin? V čem se změnil Trumpův přístup k pandemii? A kdo má teď větší šanci být příštím prezidentem USA?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>