Julian Assange, WikiLeaks

Julian Assange, WikiLeaks Zdroj: Reflex.cz

Zakladatel WikiLeaks, Julian Assange se sám vydal britské policii

Dnes ráno se v centru Londýna Julian Assange (39) sám přihlásil na policejní stanici. Ještě v úterý odpoledne pravděpodobně stane před soudem.

V pondělí večer ještě nebylo vše jasné. Assangův právník, Mark Stephens dojednával se Scotland Yardem podmínky, za kterých se Assange policii vydá. Také dodal, že udělá vše pro to, aby Assange nebyl vydán za hranice Velké Británie. Assange tak zřejmě reagoval na fakt, že od včerejška měla britská policie veškerou nutnou dokumentaci k tomu, aby mohla Assange zatknout. Ten se do dnešního rána, podle deníku The Daily Telegraph, ukrýval kdesi v jihovýchodní Anglii.

 

Australanovo ukrývání bezpochyby ztížilo zablokování jeho kont švýcarskou bankou. Co bude dál se zakladatelem WikiLeaks, na kterého vydal zatykač Interpol, a byl tudíž hledán policií ve 188 zemích, se uvidí nejdříve koncem dne. Do Švédska by však Assange vydán být neměl. Švédsko totiž pravděpodobně nesplnilo všechny právní kroky, potřebné k jeho vydání.

 

 

Mluvčí WikiLeaks uvedl, že zatčení Assange nebude mít žádný vliv na činnost serveru a ten bude i nadále pokračovat v plánovaném publikování svých materiálů.