Lídři eurovoleb: Klára Dostálová (ANO) a Alexandr Vondra (ODS)

Lídři eurovoleb: Klára Dostálová (ANO) a Alexandr Vondra (ODS) Zdroj: Archiv Blesku

Evropská superdebata: Dostálová překvapila svou angličtinou, Vondra si notoval s Pirátkou, Mach komikem

Lídři kandidátek do evropských voleb dnes poprvé diskutují před publikem. Sejdou se v debatě Politologického klubu Fakulty sociálních věd UK. Jak Alexandr Vondra, Klára Dostálová či Markéta Gregorová vidí Ukrajinu, green deal nebo migraci? Debatu glosuje šéfredaktor Reflexu Martin Bartkovský a redaktor Oliver Adámek. V článku najdete i přímý přenos debaty.


Online přenos

Online přenos

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. dubna 2024 · 19:44

Dotaz na Farského, zda hned po zvolení vyjede na studijní pobyt.

Farský: Nic takového v plánu nemám.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
19. dubna 2024 · 19:44

Farský dostává dotaz, zda i z europarlamentu odjede na studijní pobyt. Prý tentokrát ne. Nejspíš si z nabídky Erasmu nevybral.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. dubna 2024 · 19:45

Dotaz na Dostálovou a její základní angličtinu. V jaké je kondici a jak bude debatovat v Bruselu?

Dostálávo: Odpovídá anglicky. Vím, že jste četl článek od Nerudové, ale nemám problém mluvit a dorozumět se.

Sál jí zatleskal.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. dubna 2024 · 19:53

Dotaz na všechny: Jaký je váš postoj vůči Izraeli a jeho blokování humanitární pomoci do Gazy.

Mach: Izrael si nedělá nic z nějaké rezoluce. Já bych Izrael nevyzýval k ničemu, oni si do toho nenechají mluvit. Jednají z obavy o vlastní bezpečnost.

Zatleskal jeden člověk.

Farský: Odsuzuje útok Hamásu a chápe, že Izrael to nemohl nechat bez reakce. Má za to, že současné počínání Izraele je důsledkem dlouhodobého plánu Hamásu. Výzvy USA směrem k Izraeli stačí.

Dostálová: Izrael má právo na obranu. Oceňuje jednání USA, že vyzvaly k příměří. Pak řeč stáčí na konflikt Izrael vs. Irán. Doufá v deeskalaci.

Vondra: Ani Hamás ani Irán neuznávají právo Izraele na existenci. Nechce dávat Izraeli hraběcí rady ani skrze Evropský parlament. Ve válce není nic jednoduché, v Gaze se situace změní, až sami zjistí, že Hamás není jejich nejlepší vláda. Povinností nás je dohlédnout, aby humanitární pomoc nebyla zneužívána teroristy.

Gregorová: česká humanitární pomoc ministrem Lipavským byla blokována a to se dít nemá. Rezoluci EP podpořila. V situaci, kdy Netanjahu spolupracoval s Hamásem, tak ona je na straně civilistů Izraele i Gazy a nemá nikomu vládnout Hamás.

Skalický: My tomu regionu nerozumíme. Všechny strany se tam chovají hrozně. Doufám, že se všichni budou snažit situaci deeskalovat. Je potřeba civilistům pomáhat.

 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. dubna 2024 · 19:54

Debata právě končí. Nejpřesvědčivější bylo trio Gregorová, Vondra a Farský. První se možná moc rozplývala nad Čínou, Vondra a Farský místy nudili. Dostálová odpovídala zcela v mezích hnutí, pozitivně překvapila odpovědí v angličtině. Mach a Skalický byli za nechtěnéí baviče a dezinformátory.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
19. dubna 2024 · 19:57

Po skoro dvou a půl hodině debata končí. Byla kultivovaná a většinou věcná, i díky perfektní moderaci. My vám děkujeme za pozornost a já děkuji Martinovi Bartkovskému, že mě tentokrát ke glosáři přizval. Zase někdy příště.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
19. dubna 2024 · 19:57

Vlákno zde končí. Spolu s Oliverem vám děkujeme za pozornost. Byli jste, jako již tradičně, výborné publikum.